Avto
46 ogledov

Darsova saga s protihrupno ograjo z novim preobratom

DARS Saša Despot
Zgodba z 18,05 milijona evrov vredno protihrupno ograjo mimo Celja je dosegla nov mejnik, saj je Dars iz nezadovoljstva nad predlagano rešitvijo za izboljšanje zvočne izolativnosti, ki jo je ponudil konzorcij izvajalcev, odstopil od pogodbe. Kaj pa sedaj?

Iz Darsa so sporočili, da so nepreklicno odstopili od pogodbe za gradnjo protihrupne ograje na avtocesti med Celjem in Arjo vasjo, ki so jo pred dvema letoma sklenili s konzorcijem podjetij Werkos iz Osijeka, Fracasso R1 iz Reke in Godina iz Kozine.

Potem ko je ograja že stala, so na Darsu med meritvami ugotovili, da pri ograji odstopajo izmerjene vrednosti izolativnosti, ki so zahtevane v 18 milijonov evrov vredni pogodbi. Konzorcij je zato ponudil rešitve, da bi ograjo uskladili s pogodbenimi zahtevami, a jih inženir DRI in zunanja kontrola kakovosti Zavoda za gradbeništvo Slovenije nista potrdila. Ker izvajalec ni ponudil rešitve, je Dars 9. marca odstopil od pogodbe. 

Na Darsu trdijo, da razpolagajo z ustreznimi finančnimi zavarovanji za dobro izvedbo pogodbenih del, ki naj bi zadostovala za sanacijo, med katero bo potrebna najprej tehnična dokumentacija, sledilo bo javno naročanje in nato ustrezna sanacija ograje, "ki se nanaša predvsem na protihrupne panele enega proizvajalca." Ena od možnosti je tudi zamenjava panelov. 

Dars je sicer hrvaško-slovenskemu konzorciju plačal 87 odstotkov celotne vrednosti posla, to je prek 15 milijonov. Neplačanih ostaja le tri milijone evrov.

Končna vrednost sanacije še ni znana

Na vprašanje, ali imajo poleg teh sredstev med "finančnimi zavarovanji" še druge vire financiranja prenove ograje, na Darsu odgovarjajo, da razpolagajo s finančnimi zavarovanji skladno s pogodbenimi določili (bančna garancija za dobro izvedbo pogodbenih del ter zadržani zneski), ki bodo uporabljeni v nadaljnjih postopkih sanacije protihrupne ograje na odseku Dramlje–Celje in Celje–Arja vas.

"Končna vrednost sanacije bo znana šele po izvedbi pogodbe z novim izvajalcem za odpravo pomanjkljivosti, ki bo izbran po novem postopku javnega naročila," poudarjajo pri Darsu. "V kolikor se bo po zaključku projekta izkazalo, da je Dars d. d. imel na projektu večje stroške, kot jih bo mogoče pokriti s finančnimi zavarovanji, bo od izvajalca zahteval povračilo vseh presežnih dodatnih stroškov po ustrezni pravni poti."

Znotraj konzorcija zamočil en, brez preostanka denarja vsi

Zgodba z ograjo je torej vse prej kot zaključena, pričakovati gre še obilo dela za pravnike. Po naših informacijah je problematičen le tisti del ograje, za katerega je bil znotraj konzorcija odgovoren osiješki partner Werkos. Temu je bilo poverjena dobava in montaža 40 odstotkov panelov.

To delno potrjujejo tudi besede Maksa Godina iz kozinske družbe Godina: "Naše podjetje je naš obseg del v celoti izvedlo v skladu z razpisom in pogodbo, za kar imamo vsa potrdila," je bil kratek za Žurnal24. Podjetje Godina je bilo sicer znotraj posla odgovorno za 20 odstotkov ograje, še 40 odstotkov pa je odpadlo na reški Fracasso.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mojster999 08:25 16.marec 2016.

    Dragi moj, tudi mi si nismo izbrali hiše tako blizu avtoceste. Ker je bila avtocesta zgrajena kasneje kot hiše!!!!!! Hkrati pa so že ob gradnji vedeli, da ne ustreza pa so vseeno nadaljevali z izgradnjo zato, ker je bilo potrebno ...prikaži več porabiti EU sredstva. In ta ograja je katastrofa, in nihče ne govori o tem, da so nam popokale hiše zaradi stebrov, ko so vrtali temelje, in da ne naštevamo ....

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 22:25 15.marec 2016.

    Ograje so v večji meri nepotrebne, za bližnje stanovalce pa ne vem, kaj je hujše. Neposredni hrup, ki so ga bili že navajeni ali nov tujek ki kvari veduto, ljudem za tem zidom pa daje občutek življenja v taborišču. S ...prikaži več strani AC je recimo zid Vrhnika - Brezovica všečnih barv in izgleda, s strani stanovalcev ob cesti pa kovinska železna konstrukcija z oporami v katero sedaj strmijo. Ob tem da se raven hrupa ni bistveno zmanjšala imajo sedaj pokvarjeno še veduto na barje. Celjski zidovi so pa sploh zgodba zase.

  • jakec1575 22:10 15.marec 2016.

    Hidroelektrarna Avče. Mislim, da tam ni bilo tezav. pa tudi savska veriga.