Avto
8 ogledov

Diesotto prihaja

Koncept F700 (Foto: Mercedes-Benz)
1/26
Žurnal24 main
Mercedes-Benz je napovedal, da bo svoj revolucionarni motor diesotto, ki bo deloval po principih dizelskega in bencinskega motorja hkrati, v petih letih na cesti.

Se še spominjate futurističnega koncepta F700, ki ga je Mercedes-Benz predstavil v Frankfurtu pred tremi leti?

Med drugim je avtomobil publiko navdušil s konceptnim pogonom diesotto, ki združuje ekonomičnost in navor dizelskih motorjev ter odzivnost in čistost bencinskih. Motor, ki ga poganja bencin, namreč med manjšimi obremenitvami deluje po principu samovžiga mešanice, ko pa voznik pospeši, se v cikel vključijo še vžigalne svečke.

Po nekaj letih tišine so v Stuttgartu še vedno odločeni, da bo diesotto kmalu v serijskih vozilih. Kot je pojasnil visoki predstavnik podjetja Herbert Kohler, so inženirji uspeli premostiti že tri od petih neimenovanih ovir, ki spremljajo razvoj. Tako naj bi se uresničile napovedi, da bo novi razred S, pri razvoju katerega sodeluje tudi slovenski oblikovalec Robert Lešnik, že poganjal revolucionarni pogon. Motor naj bi našel pot tudi v razred E, v manjših "zvezdah" pa ga verjetno ne bomo slišali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.