Avto
668 ogledov

Dobili smo slovenskega digitalnega prvaka v hitrosti

AŠ2005 Gran Turismo Sport AŠ2005
Končalo se je napeto digitalno tekmovanje AŠ2005 GT Sport pokal.

Klemen Jug, zmagovalec AŠ2005 GT Sport pokala Pet finalnih dirk v slovenskem AŠ2005 Gran Turismo Sport pokalu se je odvilo v mesecu novembru na virtualnih izvedbah dirkališč Suzuka, Brands Hatch, Spa Francorchamps, Nürburgring in Barcelona. Izmed 12 finalistov smo po napetih borbah z identičnimi dirkalniki dobili absolutnega zmagovalca v točkovanju Klemna Juga (ClevinByJuAI), drugouvrščenega Luka Ploja (lukkam3) in tretjeuvrščenega (ter obenem najmlajšega) Miha Ažmana (GUSTL82).

Pot do finala se je pričela že poleti s kvalifikacijskimi krogi na Red Bull ringu.

Le najhitrejših 28 voznikov je dobilo vstopnico v polfinale, ko so se morali v 3 polfinalnih dirkah prebiti v ospredje. Najboljših 6 iz posamezne skupine je dobilo vstopnico v veliki finale, kjer so se morali dokazati na petih dirkah. Za večjo izenačenost so vsi vozniki nastopili z enakimi dirkalniki, in sicer z bolidom Ferrari 458 Italia GT3. Vsi vozniki so imeli iste pogoje glede dirkalnika, saj je bil izklopljen tuning dirkalnika. V uporabi so ostale iste zmesi gum kot v polfinalu, Soft, Medium in Hard s 7x obrabo, kot 2x koeficientom porabe goriva.

AŠ2005 Gran Turismo Sport | Avtor: AŠ2005 AŠ2005

Zmagovalec, 21-letni Klemen Jug je povedal: “Pokal FIA-AŠ2005 GTSS se mi je zdel zanimiv, izbira prog je bila dobra, na začetku me je zmotila le izbira dirkalnika (Ferrarija), ki med vsemi v Gr.3 kategoriji velja za najbolj nestabilnega in najteže vodljivega. Ravno zaradi tega jaz pred tekmovanjem tega avta še nikdar nisem uporabljal, kar se je videlo na prvi dirki, kjer sem se kvalificiral šele na 3. mesto in dirko končal šele na drugem.”

A cilj organizatorja je bil ravno to, da se najboljši tekmovalec izkaže v enem izmed najbolj atraktivnih in zahtevnejših dirkalnikov, ki bodo dali vozniku zadostno mero samozavesti, ko bo prihodnje leto predstavljal slovenske barve na FIA Motorsport Games Digital Cupu v Franciji. Klemen, ki si je povsem zasluženo prislužil glavno nagrado, je še dodal: "Imel sem srečo, da sem po prvi dirki na vseh kvalifikacijah osvojil pole position, in sem lahko nemoteno vozil svoje dirke. Te sem odpeljal praktično brez napak, razen na Nürburgringu, ko sem se enkrat sredi dirke skoraj zavrtel, a sem na srečo pravočasno ujel avto. Sotekmovalci so bili dobri, vendar mi je zaradi kvalitetnih priprav na dirke na koncu vseeno uspelo zmagati z veliko prednostjo."

Posnetke dirk si je mogoče še vedno ogledati na YouTube kanalu tehničnega
partnerja Playgame.si.

Drugouvrščeni v končnem seštevku, 26-letni Luka Ploj, je potrdil Klemnovo izjavo o zahtevnem dirkalniku: “Samo tekmovanje je bilo super, na nivoju, dobra izbira dirkališč in avtov, sploh v finalnih vožnjah. Borba ni bila samo z drugimi vozniki ampak tudi z dirkalnikom, ki je res zahteven za vožnjo – sploh pri obrabljenih pnevmatikah in na “zelenem peklu”. Tudi komentiranje dirke se mi je zdela super ideja.”

Najmlajši izmed trojice najhitrejših, komaj 15-letni Miha Ažman, je ob koncu pokala dodal: “Tekmovanje je bilo zanimivo in predvsem napeto. Kljub nekaterim padcem in vzponom sem se na vsaki dirki boril po svojih zmožnostih.”

Svoje sta pristavila še aktivna voznika iz “fizičnih” dirkalnikov, Mark Škulj in Nik Štefančič, ki sta sicer zaključila na šestem oziroma četrtem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.