Avto
4714 ogledov

Test dobre gume v dimenziji 205/55 R16?

Zimska guma Profimedias
Test pnevmatik v dimenziji 205/55 R16. Katere so najboljše?

Vse bližje je čas, ko bo zimska oprema tudi formalno postala obvezna na avtomobilih. Marsikdo mora pred sezono še kupiti nove pnevmatike. Pred dnevi smo že povzeli test AMZS pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15 in 225/45 R17. 

Vendar pa je najbolj pogosta dimenzija gum na avtomobilih prav 205/55 R16, saj jih imajo nameščene številni tipični predstavniki nižjega srednjega (golfov razred) in srednjega razreda vozil, pa tudi predstavniki kombiniranih potniških vozil in enoprostorci. 

Ker AMZS-jev test tudi še ni upošteval nekaterih novih tipov gum na trgu (Continental, Sava, Semperit), je bilo zato zanimivo videti, kaj bosta pri dimenziji 205/55 R16 pokazala ločena testa pnevmatik vodilnega nemškega avtomobilističnega medija Autobild in nemškega Združenja za tehnični nadzor nad vozili (GTÜ).

Autobildov test: nizkocenovne preslabe, da bi sploh prišle na lestvico

Test Autobilda ni prinesel kakšnih posebnih odstopanj od že znanih dejstev - premium pnevmatike so praviloma najboljše, a takoj za njimi je moč najti kar nekaj takšnih, ki so cenovno lahko precej ugodnejše, vseeno pa po zmogljivostih ne zaostajajo dosti. Prav tako pri Autobildu opozarjajo potrošnike, naj se nikar ne zanašajo na obvezne oznake glede obnašanja na mokrem in porabi na obodu vsake pnevmatike, saj njihovi testi kažejo na velika odstopanja (navzdol) od teh oznak.

Da bi bil Autobildov izbor kar najbolj verodostojen, so najprej pod krinko nakupili pnevmatike istih dimenzij in hitrostnega razreda kar 50 različnih proizvajalcev, in nato prek testa zavorne poti izločili najslabše. 

V drugem krogu so nato v enakih pogojih (vožnja na mokrem, vožnja na snegu, poraba goriva, stroški) testirali 27 preostalih pnevmatik, a jih na koncu le 20 okategorizirali za primerne za uporabo. Med te se ni uvrstila nobena nizkocenovna pnevmatika. Tako so odpadle gume "zvenečih" imen, kot so Ovation, Torque, Lanvigator, Racealone ...

Na vrhu ni presenečenj, prvo mesto si delijo Continentalova nova pnevmatika WinterContact TS860, ki jo AMZS test pri svojih dimenzijah še ni mogel vključiti v testiranje, Michelin Alpin 5 in Goodyear Ultragrip 9. Vse so dobile oceno vzorno.

Zimske pnevmatike proizvajalcev Dunlop, Pirelli, Semperit, Nokian in Hankook so prejele oceno "dobro", še devet drugih proizvajalcev pa oceno "zadovoljivo". Med temi je tudi pnevmatika Sava Eskimo HP, ki ima v Sloveniji v tej kategoriji zelo visok tržni delež, a je boljšo oceno preprečila ne tako prepričljiva vožnja na mokrem. Zaradi slabšega obnašanja na mokrem pa sta zgolj oceno "pogojno priporočljiva" prejeli pnevmatiki Fulda Kristal Control HP in BF Goodrich G-Force Winter.

Test GTÜ - stran od nizkocenovnih!

Test GTÜ v isti kategoriji je zajel le 13 pnevmatik, pri čemer niso testirali nekaj tistih, ki jih je Autobild uvrstil zelo visoko. Za velikega zmagovalca letošnjega testa in kot najbolj uravnoteženo po vseh parametrih je GTÜ razglasil Continentalovo pnevmatiko Winter Contact TS 860, ki je z naskokom prehitela konkurentko Alpin 5 iz Michelina, sledile so pnevmatike Nokian WR D4, Goodyear Ultragrip 9, Pirelli Cinturato Winter, Dunlop Winter Sport 5 in Hankook Winter icept RS2.

Za pogojno sprejemljive so pri uglednem GTÜ označili pnevmatike Kumho WinterCraft WP71, Vredestein Wintrac Xtreme S in GT Radial Champiro WinterPro HP. Kot povsem nesprejemljivo za zimske razmere pa so označili pnevmatiko Westlake SW 618 zaradi poraznega obnašanja v mokrem in v snegu.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar skeptik
    skeptik 10:30 18.oktober 2016.

    Hvala ;)

  • Rra 10:06 18.oktober 2016.

    http://www.gtue.de/Privatkunden/Aktuelle_Informationen/Produkttests/70460.html?nav=58943

  • AnzeSmolej 09:36 18.oktober 2016.

    http://www.autobild.de/artikel/winterreifen-test-2016-205-55-r-16-10811081.html