Avto
109951 ogledov

Dobra novica za voznike: odslej tega papirja ne boste več potrebovali

Avtomobilsko zavarovanje Andrej Leban
Z novim letom bo praktično po vsej Evropi in tudi Sloveniji začela veljati pomembna novost glede avtomobilskih dokumentov, ki jih mnogi pozabijo doma, ko gredo prek meje.

S 1. januarjem 2025 bodo vse države sistema zelene karte morale zagotovili medsebojno priznavanje zelenih kart v obliki pdf.

V mednarodni organizaciji Svet birojev (COB) so se biroji zelene karte, med njimi slovenski, minulo jesen dogovorili o dodatni uporabi mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, ki jo vozniki poznajo pod imenom zelena karta. To ime je sicer ostalo, čeprav dokument, ki v primeru vožnje na tuje dokazuje zavarovano odgovornost, v resnici že nekaj let ni več zelen, temveč je tiskan na belem papirju.

Kakorkoli, z letom 2025 morajo članice zelene karte vzajemno priznavati tudi digitalno, ne le papirnate oblike. Slednje pomeni, da bo imel lastnik avta po novem lahko zeleno karto shranjeno kar v elektronski obliki na mobilnem telefonu oziroma v oblaku in mu ne bo več treba nositi papirja v fizični obliki v avtu.

Ne je slikati

Marsikateri lastnik avta je sicer pdf obliko zelene karte prejel že doslej, ob elektronskem podaljšanju oziroma sklenitvi letnega zavarovanja, ki je vključevalo avtomobilsko odgovornost v drugi državi. To je namreč omogočil prehod na črno-belo različico zelene karte leta 2021. Vendar pa so morale zavarovalnice ob tem stranko opozoriti, naj zeleno karto obvezno natisne in jo predloži tujim mejnim organom v papirnati obliki. 

Po novem bo dovolj, da bo voznik dokument na zahtevo pokaže v elektronski obliki, so za Žurnal24 pojasnili pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

Vendar pozor, pri Zavarovalnem združenju opozarjajo, je priznana elektronska mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila samo v obliki pdf. To pomeni, da jpg dokument ali fotografija zelene karte nista dovoljena in veljavna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 03:27 04.marec 2024.

    Kako švercati iz Italije pa nimaš niti avta zavarovanega , kaj šele karto verde. Greš do Škofij s svojim ner, avtom , tu na bus v TS in nazaj poln kupljene robe , Žena gre čez Italijansko mejno kontrolo , ...prikaži več, počaka v sredini z vsemi paketi , sam greš z busom do našega mejnega , vzameš avto , greš v Italijo , Italjan vpraša karta verde ,ti se udariš po glavi s porka mizerija , Italijan skoči iz kabine in te usmeri nazaj v SLO. Tu pobereš vse pakete in ženo , poskrijete robo ,na meji pa imamo riž ,

Sorodne novice