Avto
513 ogledov

Dodge demon je hudičevo hiter avto

Dodge challenger demon
1/17
Dodge
Novi dodge demon je avto z najmočnejšim V8 motorjem na svetu in še nekaj drugimi rekordnimi dosežki.

Na newyorškem avtosalonu letos morda ne bo veliko premier, bodo pa te glasne. Med najglasnejšimi bo dodge challenger demon, predstavnik mišičastih avtov, ki ima pod motorni pokrov stlačeno za tovarniški avto ogromno moč - 626 kW (840 konjskih moči). Ker gre za močno predelani 6,2-litrski HEMI V8 motor, to hkrati pomeni, da gre za najmočnejši osemvaljnik na svetu. Spremenili so mu turbo puhalo in elektroniko ter ojačali sestavne dele. 

A pri znamki Dodge se niso zadovoljili zgolj s surovo močjo, temveč tudi njenim prenosom. Po lastnih navedbah gre za najhitrejši avto na svetu v kategoriji pospeševanja na četrt milje (402 metra), ki jih preseže po 9,65 sekunde in pri hitrosti 225 km/h, medtem ko z mesta do 60 milj na uro (96 km/h) pospeši po 2,3 sekunde. Gre za svetovni rekord.

Zanimiv je še en podatek - Dodge trdi, da gre za prvi serijski avto, ki je sposoben pri pospeševanju celo nekoliko dvigniti prednje gume v zrak. Pravzaprav ne nekoliko - kar za 89 centimetrov, kar so certificirali z vpisom v Guinessovo knjigo rekordov! In še en rekord za serijski avto - pri pospešku na voznika deluje sila kar 1,8g. Vse te dosežke dovoljuje tudi posebne pnevmatike, prirejene za takšne sile, medtem ko so za drag race vozi v prtljažniku še komplet ozkih prednjih pnevmatik.

V primerjavi z doslej najbrutalnejšim challengerjem, imenovanim hellcat (707 konjskih sil), je še nekaj vizuelnih sprememb. Demona bodo naredili v omejeni seriji 3.300 primerkov. Evropa ga uradno ne bo videla, saj jih bo tri tisoč namenjenih za ameriške kupce, še 300 pa za Kanado.

Na premieri demona je bil tudi igralec Vin Diesel, saj predstavitev sovpada z novim filmom franšize Hitri in drzni, pri katerem ima challenger zelo vidno vlogo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.