Avto
6299 ogledov

Dogovor, ki bo močno spremenil vse prihodnje tovornjake in avtobuse

Scania Anže Petkovšek
Svet EU in Evropski parlament z dogovorom o zaostritvi standardov za težka vozila.

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla okvirni dogovor o predlogu sprememb uredbe, ki prinaša nove standarde za izpuste CO2 za težka vozila ter uvaja nove cilje za leta 2030, 2035 in 2040. EU naj bi na račun dodatnega zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida v cestnem tovornem prometu lažje dosegla svoje podnebne cilje.

Dogovor predvideva razširitev področja uporabe uredbe, tako da bodo cilji zmanjšanja emisij veljali za skoraj vsa nova težka vozila s certificiranimi emisijami CO2 - vključno z manjšimi tovornjaki, mestnimi avtobusi, avtobusi in priklopniki.

Med izjemami bodo vozila, ki se uporabljajo v rudarstvu, gozdarstvu in kmetijstvu, vojaška in gasilska vozila ter vozila za uporabo v civilni zaščiti, redarstvu in zdravstvu.

Težka vozila so po navedbah Sveta EU odgovorna za več kot 25 odstotkov emisij toplogrednih plinov iz cestnega prometa v EU. Emisijski standardi za nekatera med njimi so bili prvič določeni leta 2019.

Z letom 2035 naj bi se uredbo uporabljalo tudi za poklicna vozila, kot so smetarska vozila in vozila za mešanje betona. Poleg tega naj bi Evropska komisija analizirala tudi možnost vključitve tovornjakov, lažjih od petih ton.

MAN avtobus | Avtor: MAN MAN

Mestni avtobusi le še na elektriko

Poleg že predvidenega cilja 15-odstotnega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida do leta 2025 se za tovornjake z največjo dovoljeno maso nad 7,5 tone in avtobuse s predlaganimi spremembami uredbe predvideva 45-odstotno zmanjšanje emisij od leta 2030, 65-odstotno zmanjšanje od leta 2035 in 90-odstotno zmanjšanje od leta 2040. Predlaga se tudi 100-odstotni cilj brez emisij za mestne avtobuse do leta 2035 z vmesnim ciljem in 90-odstotnim zmanjšanjem do leta 2030. Medkrajevni avtobusi naj bi bili pri tem izvzeti.

Evropska komisija bo morala učinkovitost in vpliv spremenjene uredbe pregledati leta 2027. Evropska komisija je predlog sprememb predstavila februarja lani. Zdaj, ko je bil sprejet politični dogovor o njem, pa ga morajo ločeno potrditi države članice EU in Evropski parlament.

Scania | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri_ 12:52 26.januar 2024.

    Spet bo šla cena štroma gor!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:52 26.januar 2024.

    Na elektriko se bomo vozili takoj ko bodo tudi avioni električni,torej kdaj?

  • Lion0077 07:24 26.januar 2024.

    Glih včeraj je bilo, da se zaradi težkih vozil, niso izpušni plini nič zmanjšali, danes pa govora o novih traparijah..... Tovornjaki ne morejo biti nikoli na elektriko. Kako pridet Ljubljana - Hamburg????