Avto > Dosje Avto
17240 ogledov

Objavljamo lokacije jesenskih del na cesti

Dars
Dars tudi to jesen obnavlja nekatere obremenjene odseke cest. Kje lahko ta hip pričakujemo zastoje na cestah zaradi del na cestah in kje bodo potekala oziroma potekajo v septembru dela?

DARS z obnovitvenimi deli podaljšujemo življenjsko dobo infrastrukture ter izboljšujemo prometno varnost. Kot so pojasnili za zurnal24.si med obnavljanjem odsekov, ki so prometno zelo obremenjeni, povečini zagotovijo po dva zožena pasova v vsako smer vožnje, torej se število voznih pasov ne zmanjša. Kljub temu opozarjajo, da lahko glede na veliko prometno obremenitev občasno, v konicah, pride do zgostitev in tudi zastojev, ki pa so običajno krajši. Daljših zastojev pri taki začasni prometni ureditvi ne pričakujejo, razen v primeru nastanka prometnih nesreč, na kar pa DARS nima vpliva.

Plačilo kazni vinjeta Dars Nadzornik vinjet Avto Nadzornik vinjet: Gospod, prihaja še 7 položnic za 300 evrov

Trenutno obsežnejša obnovitvena dela potekajo na severni ljubljanski obvoznici, med Zadobrovo in Novimi Jaršami. Do sredine septembra bo promet proti Zadobrovi potekal po dveh zoženih pasovih ter na kraku razcepa Zadobrova proti Novemu mestu (na vzhodno ljubljansko obvoznico) samo po enem pasu. V naslednjih fazah obnove bo promet urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Delo na cesti | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po 25 letih nujni obnovitveni posegi

Letos bodo dela potekala predvidoma do začetka zimske sezone, čez zimo bodo zapore odstranjene, tako da bodo dela pod zaporami cestišča znova stekla z aprilom in se v celoti zaključila do začetka julija 2023. Gre za dotrajan odsek severne ljubljanske obvoznice H3, edini, ki še ni bil celostno obnovljen. Del odseka je bil zgrajen leta 1997, del pa leta 1996. V minulih 25 oz. 26 letih obratovanja je bil redno vzdrževan, ni pa bil deležen obsežnejših obnovitvenih posegov. Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na odseku med Zadobrovo in Novimi Jaršami v letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 73.000 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega 3300 tovornih.

Vinjeta Avto Obvod, kako preveriti veljavnost e-vinjete

Na DARS pravijo, da lahko k večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev.

Ljubljanska obvoznica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dela tudi v smeri Novega mesta

Trenutno poteka tudi preplastitev dolenjske avtoceste med Kronovim in Dobruško vasjo. Tam je postavljena zapora prehitevalnega pasu v smeri proti Novemu mestu. Med pripravljalnimi deli sta urejena prehoda skozi srednji ločilni pas, saj bo promet predvidoma do sredine letos v razdalji približno sedem kilometrov potekal po smernem vozišču avtoceste proti Novemu mestu, po enem pasu v vsako smer vožnje. Sledi ravno tako poldrugi mesec trajajoča preplastitev smernega vozišča proti Obrežju, ko bo promet predvidoma do sredine novembra letos urejen po sosednjem, že obnovljenem vozišču, prav tako po enem pasu v vsako smer vožnje.

Smeti ob cestah Naša inšpekcija Avto Z lučjo pri belem dnevu smo iskali smeti ob cesti

Skupna dolžina preplastitve na trasi avtoceste (obeh smernih vozišč) ter na priključku Dobruška vas je 13,8 kilometra, od tega je 13,2 km trase avtoceste ter 0,6 kilometra priključka. Priključek bo med izvedbo del krajši čas zaprt, o čemer bo DARS uporabnike avtoceste obveščal tudi prek Prometnoinformacijskega centra.

Večjih zastojev, vsaj glede na obnove posameznih odsekov vzhodnejšega dela dolenjske avtoceste v prejšnjih gradbenih sezonah, kjer so bile enake začasne prometne ureditve, ne pričakujejo. Lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev.

Asfaltiranje | Avtor: ZAS ZAS

Omejitev hitrosti Avto Septembra, še bolj pa oktobra, se boste po avtocesti peljali počasneje

Kmalu nova delovišča

Na DARS napovedujejo, da bodo v kratkem zagotovo stekla tudi druga dela na cestah, in sicer obnova voziščne konstrukcije in objektov na delih odsekov hitre ceste Vogrsko–Šempeter in Šempeter–Vrtojba, na priključku Šempeter in na kamionski cesti Vrtojba. Obnavljali bodo tudi vozno površino ter ščitenje nevarnih mest z novimi varnostnimi ograjami na AC A1 Divača-Kozina, kjer bodo zamenjali tudi varovalne ograje. Kmalu pa bo stekla tudi obnova cestnega odseka gorenjske avtoceste A2 med priključkoma Hrušica (Jesenice zahod) in Lipce (Jesenice vzhod), vključno s sanacijo viaduktov Podmežakla 3 in Podmežakla 4 (gre za štiri objekte, po dva na vsakem smernem vozišču avtoceste). Promet bo na razdalji približno dva kilometra potekal urejen le po enem pasu v vsako smer vožnje. 

Komentarjev 3
  • drecos123 07:57 12.september 2022.

    zarad mene zaprite vse se ne vozim po tem makedamu

  • radovednica 07:53 11.september 2022.

    Iz avtocest odstraniti vse tovornjake in jih preusmeriti (obvezno!) na železnice, predvsem tujce, ki le uničujejo ceste, ki jih mi plačujemo, za tranzit od katerega nimamo nič. Drugo, ljubljanska obvoznica je le lepotno vzdrževana, zato je kot je. Lotili so ...prikaži več se nekih obsežnih del, ki pa potekajo po polžje. Kje je kdo preko celega dneva na delovišču, zakaj ne delajo ponoči? Vedno, kadar greš mimo, prazni stroji mirujejo, nikjer nikogar. Sicer neverjetno koliko in kolikokrat se nekaj popravlja!?