Avto
42731 ogledov

Obvod, kako preveriti veljavnost e-vinjete

Anže Petkovšek
Če najemate avto, ga vozite kot službeno vozilo ali vozite nadomestno vozilo, se morate sami prepričati, da ima vozilo e-vinjeto. Naš sogovornik je prejel kazen v višini 300 evrov.

Kazen za neuporabo vinjete namreč dobi voznik. Aplikacija, s katero ste lahko pred časom preverili veljavnost e-vinjete, trenutno ne deluje. Vseeno obstaja obvod za preverjanje veljavnosti e-vinjete.

Naš sogovornik se je znašel v zagati, ko ga je v najetem vozilu ustavil Darsov nadzornik in mu povedal, da avtomobil nima e-vinjete. Sam tega ni preveril, saj je veljalo nepisano pravilo, da imajo vsa vozila v voznem parku e-vinjeto.

Vendar pa je šlo za človeško napako, v voznem parku so avto našega sogovornika, ki ne želi biti imenovan, pozabili opremiti z e-vinjeto. Avto je bil na cesti skoraj tri mesece, v tem času pa so ga kar sedemkrat posnele nadzorne kamere.

Osmič, ko je vozil naš sogovornik, so ga z mobilno napravo ustavili Darsovi nadzorniki in mu izročili globo v višini 300 evrov, oziroma 150 evrov, če kazen poravna v osmih dneh. Kljub temu, da avto ni njegov in ni vedel, da nima e-vinjete. Ostalih sedem kazni, ki so bile odrejene na podlagi avtomatskega nadzornega sistema, bo po pošti še romalo do naslovnika.

Plačilo kazni vinjeta Dars Nadzornik vinjet Avto Nadzornik vinjet: Gospod, prihaja še 7 položnic za 300 evrov

Kot so nam na odzivu na zgodbo pojasnili na Darsu, je po zakonu za vožnjo brez vinjete odgovoren voznik, ki da se mora pozanimati, ali je vozilo opremljeno z njo.

E-vinjeta | Avtor: Dars Dars

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Nova aplikacija Avto Toliko voznikov brez e-vinjete so že ulovili v nekaj dneh

Zakaj je pooblaščenka blokirala aplikacijo

Sogovornika pa je zanimalo, kako bi lahko sploh preveril veljavnost e-vinjete, če lastnik vozila oziroma kupec e-vinjete v avtomobilu ne pusti potrdila o njenem nakupu, iz katerega so razvidni podatki o registrski označbi, državi registracije, cestninskem razredu in datumom veljavnosti.

Na podlagi potrdila o nakupu e-vinjete je namreč vedno in najlažje preveriti, ali je plačana pravilna cestnina za registrske oznake, so nam odgovorili z Darsa. Na upravljavca smo naslovili tudi vprašanje, zakaj ne deluje več aplikacija, s pomočjo katere bi v hipu in brez potrdila lahko preverili veljavnost vinjete.

DARS vinjeta vinjete cestninski nadzor cestnina Pozor Avto Novost pri nakupu e-vinjete

"Na spletni strani (https://evinjeta.dars.si) smo imeli vzpostavljeno orodje, kjer je lahko vsakdo na enostaven način, s pomočjo vnosa registrske številke vozila in države registracije, preveril, ali e-vinjeta za konkretno vozilo že obstaja. Vendar pa je na podlagi Odredbe Informacijskega pooblaščenca v inšpekcijskem postopku zoper DARS, ki je bil uveden po uradni dolžnosti, orodje za preverjanje veljavnosti e-vinjete na spletni strani DARS do nadaljnjega nedostopno javnosti," so nam odgovorili z Darsa.

Za pojasnilo smo zato prosili informacijsko pooblaščenko (IP) Republike Slovenije. Z njenega urada so nam v povezavi s spletnim pripomočkom, ki je omogočal preverjanje veljavnosti vinjete na podlagi registrske številke potrdili, da so dobili prijavo. V njej je "prijavitelj navajal, da gre pri tem za poseg v zasebnost oziroma, da ni podlage, da bi se splošna javnost seznanila z njegovim statusom. Posledično je IP v okviru inšpekcijskega postopka družbi DARS d.d. tako dajanje osebnih podatkov na voljo javnosti preko svetovnega spleta prepovedal."

"Spletni pripomoček DARS je namreč pomenil, da je zbirka podatkov o registrskih številkah v zvezi z veljavnostjo vinjete za posamezno vozilo javno dostopna preko spleta, da pa bi bila taka obdelava zakonita, bi morala biti ustrezno predpisana v zakonu, kar pa v konkretnem primeru ni bila."

Nakup e-vinjete | Avtor: Posnetek zaslona Posnetek zaslona

Poskusili smo znova kupiti vinjeto, da smo prišli do podatka

Preverjanja veljavnosti e-vinjete ob nakupu je po tolmačenju pooblaščenke skladno s splošno uredbe o varstvu podatkov potrebno in primerno za sklenitev pogodbe – nakup vinjete. Kot nam je pojasnila Informacijska pooblaščenka, gre namreč za enkratno preverjanje v postopku nakupa nove vinjete.

Namen preverjanja, ali je bila za določeno vozilo že kupljena e-vinjeta, je tako varstvo pravic in interesov kupca.

Darsgo Dars odgovarja Avto Izpoved voznika tovornjaka o 1.000 evrih kazni

Če ste izgubili potrdilo o vinjeti in bi radi preverili, do kdaj je veljavna, lahko torej naredite obvod. V skrajnem primeru lahko poskusite (ali na prodajnem mestu ali v spletni trgovini) kupiti e-vinjeto za vozilo, sistem pa vas bo sam opozorilo, da vinjeta že obstaja in tudi do kdaj velja.

To smo uspešno preizkusili tudi v redakciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Mitja Mlekuž 23:08 19.november 2022.

    Ali v Avstriji nimajo IP, namreč pri njih sistem preverjanja deluje.

  • Skias 20:33 26.maj 2022.

    Naj preprosto sedaj izstavijo te položnice IP in to delajo dokler to ne bo rešeno. Na sliki je vidno samo če je vinjeta vredu in do kdaj velja. Zanimivi so tile osebni podatki, ko ti pa pošilja Zavarovalnica, ki ima ...prikaži več vse tvoje podatke ali te pa (vsaj bilo je tako) prosijo ali so prosili za osebne podatke na pošti pri plačilu položnice zaradi morebitnega financiranja teroristop pa tudi če si plačal samo položnico za mobitel ali zavarovanje pa se v to IP ne spotakne!

  • neuromouse 13:24 26.maj 2022.

    Kakšen "poseg v zasebnost"? A lani, ko smo imeli nalepko na vetrobranskem steklu, pa se ni pritoževala informacijska pooblaščenka, da lahko vsak s pogledom na moje vetrobransko steklo nepooblaščeno vpogleduje v moje osebne podatke, torej, ali imam kupljeno vinjeto? Kakšna ...prikaži več je razlika? Pretiravajo s temi "osebnimi podatki", da že ovirajo normalno delovanje družbe ...