Avto > Dosje Avto
115508 ogledov

Za ta nesramni prekršek boste plačali občutno več

Parkiranje na invalide Facebook
Vlada soglaša k zunanji pobudi za zvišanje kazni za prometni prekršek.

Vlada je na svoji zadnji seji dala soglasje k predlogu amandmaja o parkiranju k ostalim načrtovanim spremembam Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je trenutno že v parlamentarni obravnavi. 

Svetnik Danijel Kastelic, sicer predsednik Zveze paraplegikov Slovenije, je pri obravnavi predloga zakona v državnem svetu predlagal spremembo 65. člena, ki govori o pravilih ustavljanja in parkiranja. 

Kastelic je opozoril na študijo mariborske Fakultete za varnostne vede.Ta je v sodelovanju z agencijo za varnost prometa izvedla raziskavo o navadah parkiranja na mestih za invalide. Študija je pokazala na "veliko pomanjkanje zavesti in solidarnosti v odnosu do invalidov" saj številni vozniki in voznice neupravičeno parkirajo na mestih za invalide in s tem grobo posegajo v pravico do mobilnosti invalidnih oseb. Eden od izsledkov študije je bil, da na mestih za invalide parkira skoraj enako število neupravičenih oseb kot pravih invalidov.

Državni svetnik je zato predlagal amandma, da bi za neupravičeno parkiranje na mestih za invalide kazen z zdajšnjih 80 evrov dvignili na 120 evrov, s čimer bi to postala tudi najdražja kazen za katerikoli prekršek v povezavi s parkiranjem. Kastelic je sicer v obrazložitvi predloga zapisal, da bi bila višja zagrožena kazen le del rešitve, drugi del pa bo predstavljal dvig splošne družbene zavesti o težavah invalidov s parkiranjem in mobilnostjo. 

Parkiranje invalidi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Za invalidne osebe med vozniki in voznicami veljajo tiste, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro. Vozilo, parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, mora biti vedno označeno z veljavno parkirno karto, ki jo izda pristojna upravna enota.

Vendar pa imajo pravila o uporabi parkirne karte veliko pomanjkljivost, saj jo je mogoče enostavno zlorabiti, na kar smo pri Žurnalu24 opozorili v spodnjem članku.

Parkiranje invalidi Avto Kako smo z nekaj kliki tudi sami postali invalid

Nekaj bistvenih ugotovitev raziskave mariborske fakultete  je razvidnih iz spodnjega grafikona.

Parkiranje na mestih za invalide | Avtor: Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru

 

Komentarjev 28
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 07:34 16.junij 2021.

    Velikokrat vidim,da se z oznako invalida vozijo tudi povsem zdravi ljudje in parkirajo na prostorih za invalide!! Ne vem ali vozijo avte od invalidov ali pa nabavijo nalepko za status invalida!! Velikokrat se tudi zgodi,da je več kot polovica mest ...prikaži večt za inmvalide praznih neinvalidi pa nimajo kje parkirati!!

  • marsal22 12:02 15.junij 2021.

    parkirnih mest za paraplegike je 2x preveč!! Očitno so premalo hendikepirani in hudo zapravljivi !

  • Pepe007 11:54 15.junij 2021.

    Najbolj si želim, da te karte ne bi nikoli rabil. Iti malo dalje po parkirišču pa mi tudi ni težko. Sicer pa bi karta za invalida morala biti opremljena s črtno ali qr kodo, da policist ali redar lahko na ...prikaži več hitro preveri, če gre za kak ponaredek. Za ponarejanje uradnih listin pa so druge kazni.

Sorodne novice