Avto
133 ogledov

Držalo za pijačo danes odloča o nakupu avta

Lexus RX Lexus
Modernega avta si ni mogoče zamišljati brez uporabnih prostorčkov za odlaganje različnih drobnarij, tudi pločevink, kozarčkov in plastenk za pijačo. A kako so se razvile? Danes prostor za pijačo celo odloča o nakupu avta!

Ideja, da bi v avtomobilu imeli mesto za pijačo, seveda izvira iz ZDA, kjer so bili v 20. stoletju nedvomni kralji motorizacije na štirih kolesih, k čemur sta denimo spadala tudi prvi avtoradio (1930) in prva v avto vgrajena klimatska naprava (1939).

S časom, ko so ostali avtomobili vse udobnejši za vožnjo in ko so se poleg steklenic z zamaškom ali termo posod pričeli pojavljati tudi drugi načini hrambe pijač kot so pločevinke, plastenke ali kozarčki za kavo, pa se je vse bolj pojavljala želja, da bi lahko pijačo pili tudi med vožnjo. Prvi poskusi so šli v smer ločenih držal, ki se jih z enim delom namestilo na okvir vrat. Tudi utori na odprtem pokrovu prostora za rokavice pred sopotnikom niso zadovoljili, saj takšna rešitev ni bila primerna za premikajoče vozilo. 

Držalo za pijačo v avtu | Avtor: Profimedias Profimedias
Sčasoma so ameriški proizvajalci vozil pričeli držalom za pijače namenjati več pozornosti in so našle standardno mesto med sedeži, večje embalaže pa tudi v vratih. Vse bolj se je skrbelo tudi za dobrobit ostalih potnikov. Evropske znamke, ki so se držalom za pijače dolgo upirale z izgovori o varnosti, so končno popustile in množično sledile trendu, je za Slate zapisal profesor civilnega inženiringa Henry Petroski

Današnji avti imajo že zelo sofisticirana držala, ki se s pomočjo vzmeti ali premikanja sten prilagajajo obliki embalaže, druge se med neuporabo elegantno pospravijo, tudi sicer je oblika držal pomemben notranji detajl  ... Francoski kulturni antropolog Clotaire Rapaille je nedavno izrazil svojo globoko začudenost, kako pomemben del so danes držala za pijačo, saj marsikateri tehnično podkovani kupec ob ogledu avta najprej preveri, koliko držal za pijačo ima avto. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • vzev 14:21 05.marec 2016.

    Ne govorim, kaj se ne sme delati po zakonu. Po zakonu kolikor se mi zdi te policija ne bo kaznovala če boš pil. Toda sam v svojem avtu ne pustim, da bi kdo jedel ali pil ali kadil.

  • vzev 14:21 05.marec 2016.

    Ne govorim, kaj se ne sme delati po zakonu. Po zakonu kolikor se mi zdi te policija ne bo kaznovala če boš pil. Toda sam v svojem avtu ne pustim, da bi kdo jedel ali pil ali kadil.

  • bozo666 14:04 05.marec 2016.

    Kaj se sme in kaj se v resnici počne sta dve popolnoma ločeni stvari