Avto
37163 ogledov

Država kupila tri BMW serije 5 po nori ceni

BMW serija 5 BMW
Država je prišla do treh novih BMW-jev serije 5 po fantastični ceni. A najprej so se znebili "plebejskih" tekmecev.

Ministrstvo za javno upravo je spomladi znova izvedlo centraliziran razpis za nabavo vozil v skupni vrednosti prek treh milijonov evrov, s katerimi so zamenjali iztrošen vozni park najrazličnejših državnih organov in občin. Med iskanimi vozili so bili tako klasični avti nižjega srednjega razreda, kot kombiji, dostavniki, terenska vozila in tudi 36 električnih vozil. Skupaj je razpis obsegal pogoje za več kot 230 vozil v vrednosti kar 3,27 milijona evrov.

Iskali so tudi več limuzin, med drugim tri takšne, ki bodo v uporabi pri šolskem in pravosodnem ministrstvu, najverjetneje tudi za prevoz ministrov. Avtomobile so sprva skušali najti prek javnega razpisa. Ker ponudb za tri vozila po pričakovani ceni niso dobili, je ministrstvo za javno upravo, ki ga vodi Boris Koprivnikar, izkoristilo zakonsko možnost, da je izvedlo postopek prek pogajanj s potencialnimi ponudniki.

Na koncu je resno ponudbo oddalo le podjetje Avto Aktiv Intermercatus, ki je državi ponudilo tri limuzine BMW 520d po ceni 42.250 evrov na vozilo (z DDV). Vstopna cena brez dodatne opreme po ceniku za takšen avto je 57.850 evrov, po naših izračunih bi z zahtevano dodatno opremo (uravnavanje klime zadaj, sistem za prepoznavanje mrtvega kota ...) cena zrasla do nekaj prek 59.500 evrov. To pomeni, da je ministrstvo izpogajalo serijo 5 s skoraj 30-odstotnim popustom. 

Kako se prefinjeno znebiti še cenejših, a nič manj udobnih tekmecev 

Sliši se, da je država sklenila zelo dober posel. Vendar pa ... Pripravljavci razpisa so z majhnim trikom onemogočili, da bi se na razpis prijavil zelo resen tekmec, ki zadostuje vsem bistvenim pogojem, težava je le, da ima lepotno napako v obliki vrat - škoda superb. Razpis je namreč zahteval, da mora imeti limuzina štiri vrata, superb ima kljub povsem limuzinski podobi posebnost v obliki velikih zastekljenih prtljažnih vrat, ki mu omogočajo še precej boljši izkoristek prtljažnika. Na izrecno vprašanje potencialnega ponudnika so avtorji razpisa odločno zavrnili možnost, da bi se zadovoljili s petimi vrati.

Superb bi sicer povsem ustrezal glede medosne razdalje (ta je pomembna zaradi prostornosti na zadnjih sedežih), moči motorja in stopnje opreme, cena pa bi bila tudi brez popustov krepko pod 40 tisočakov na vozilo, neupoštevaje kasnejše nižje predvidene stroške lastništva (servisi, poraba). Premalo premijsko za slovenski državni vrh? Tudi sosednja madžarska vlada ima v svoji floti ogromno škod superbov za prevoz visokih predstavnikov države. 

Škoda superb sportline Test: superb sportline Avto Superb sportline marsikomu povesi čeljust

Kot alternativa se ponuja ponuja tudi nova opel insignia, a ima za milimeter krajšo medosno razdaljo od v razpisu zahtevanih 2830 milimetrov.

avtosalon NOVA INSIGNIA Avto Opel insignia namesto novega BMW, audija ali mercedesa

Na ministrstvu za javno upravo so sicer z izplenom skupnega naročanja, ki ga izvajajo zadnji dve leti, zadovoljni. Za zadnji razpis pravijo, da so imeli neposrednih prihrankov za državni proračun v vrednosti 497.062,73 evrov, posrednih 5.272,20 evrov. "Skupaj torej 502.334,93 evrov."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • blueone 16:45 29.avgust 2017.

    Koliko bo stalo servisiranje teh vozil v prihodnjih letih oziroma stroški vzdrževanja teh vozil, to pa je sedaj vprašanje?

  • Avatar praufo
    praufo 15:37 29.avgust 2017.

    saj vemo kako je s to telovadbo, mutijo, gori doli, pa se hvalijo, pa še kaj ... no, samo nekaj se ne sme pozabit in to je - usluga, nekdo je nekomu napravil uslugo in ... za uslugo je protiusluga, ...prikaži več ja kaj pa drugega, državnim uslužbencem tistih nekaj jurjev ne pomeni nič, se pa hvalijo kako so poceni nekaj kupili a na koncu bo narod dvakrat preplačal ... odkrar velja zakon o javnem naročanju, se je domišljija javnih uslužbencev zelo razvila, javnim uslužbencem je za verjet manj kot ciganu

  • Dusan Kokalj 14:38 29.avgust 2017.

    Naša vlada je skupek povarjencev in banditov.Počutim se kot da sem v culukafriji.