Avto
30 ogledov

Duster se lahko prevrne

(Foto: Youtube) Žurnal24 main
Dacia duster. V različici z zgolj prednjim pogonom in brez sistema ESC je nevarna, saj se pri hitrih manevrih lahko prevrne. Renault se je že odzval: prihodnje leto ESC serijski.

Nizozemsko združenje za avtomobiliste ANWB je opravilo test dusterja v ostrih zavojih. Izkazalo se je, da pri hitrosti nad 65 km/h in naglem zavoju v desno kolesa na desni strani izgubijo stik s tlemi.

Čeprav se testno vozilo ni prevrnilo, pa obstaja velika nevarnost le-tega. Da je problem zgolj v pomanjkanju ESC, kaže test izvedenke z vgrajenim sistemom za stabilnost, ki se je ob istem manevru obnašala povsem predvidljivo in je ohranila popoln stik s tlemi.

V Renaultu, ki ima v lasti romunsko Dacio, so se že odzvali in bodo v vse dusterje od marca 2011 omenjeni sistem vgrajevali serijsko.

OGLEJTE SI VIDEO TESTA

Prvi avtomobil ima vgrajen ESC, drugi pa ne.

Proizvodnja ne dohaja zanimanja
Duster je sicer velika uspešnica za Dacio, saj se prvi romunski SUV prodaja kot vroče žemljice. V Dacii imajo tako velike težave, da v zglednem času dostavijo vsa naročena vozila. Trenutno je čakalna doba do šest mesecev, Dacia pa ima v zgolj treh mesecih prodaje že okoli 40 tisoč naročil. Dacia sicer največ svojih vozil izven Romunije proda v Franciji, sledi pa nemški trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.