Avto
4 ogledov

Eiffel in Louvre v senci štirih koles

Francija ima zelo pestro zgodovino avtomobilizma, za razstavo na domačih tleh so Žurnal24 main
Pariz bo naslednje dni nadimkom svetovne prestolnice mode, prehrane, arhitekture in še česa dodal naziv center avtomobilizma.

Eden največjih svetovnih in največji evropski avtosalon, ki bo za obiskovalce odprt med 4. in 19. oktobrom, je za Slovence na žalost tudi eden najbolj oddaljenih, če bi se želeli do njega popeljati z lastnim prevozom.

 

Česa v Parizu ne smete zamuditi:

Eifflov stolp. Verjetno najslavnejši stolp na svetu je bil zgrajen med leti 1887 in 1889. Gustave Eiffel je skonstruriral brezčasno arhitekturno mojstrovino iz železa, ki v višino meri za tiste in današnje čase impresivnih 324 metrov.

Katedrala Notre dame. Ta gotski biser so gradili od 11. do 13. stoletja. Nedavno so jo korenito obnovili.

Sacré Coeur in Montmartre. Na hribčku Montmartre, nekoč in danes znanem pribežališču umetnikov vseh vrst in talentov (na njem še danes veje duh Van Gogha in Picassa), stoji impozantna bazilika, zgrajena v čast francoskim vojnim žrtvam. S hribčka oči počivajo na enem najromantičnejših pogledov na Pariz.

Louvre. Kdo ne pozna Mone Lise? Slavna slika je le en majhen fragment v ogromni zbirki umetnin vseh vrst in porekel, zbranih pod streho nekdanje rezidence francoskih kraljev.

Versailles. Bogastvo, kraljevske sobane, blišč in brezkončni vrtovi – kraj, ki je veliko pripomogel k rojstvu moderne demokracije.

Pariz je na drugi strani eno tistih mest, ki jim le težko pridemo do obisti zgolj z enim obiskom, zato v njem vedno odkrijete kaj novega. Vsekakor velja združiti ogled novosti iz sveta avtomobilizma in predajanje čarom slavne metropole.

Avtosalon v Parizu (4.–19. 10. 2008)
Odprt:
med torkom in petkom od 10.00 do 22.00
med soboto in ponedeljkom med 10.00 in 20.00

Kje:
v Versaillesu, v neposredni bližini znamenitega dvorca

Cenik:
nad 18 let: 12 evrov
med 10 in 18 let: 8 evrov
mlajši od 12 let: zastonj

Dostop: 
z avtomobilom iz Ljubljane: 1256 km, 205 evrov stroškov (v eno smer)
z letalom z Letališča Jožeta Pučnika: povratna karta okoli 250 evrov (Adria Airways), 12 evrov avtobus od letališča Charles de Gaulle do središča mesta, 1,60 evra karta za primestni vlak RER, linija C

Koliko stane
Tridnevni aranžma slovenskih turističnih agencij: okoli 400 evrov.

Prenočišče: soba v hotelu od 120 evrov dalje.

Hrana: spodoben obrok okoli 10 do 15 evrov.

Pivo (0,5 l): šest pa tudi več kot osem evrov.

Kava: v območjih s turisti štiri evre.

Transport
Daleč najcenejša in najhitrejša opcija je uporaba razvejanega in predvsem enostavnega sistema podzemne železnice. Priporočamo nakup tedenske vozovnice (Carte Orange), ki stane  okoli 16 evrov in s katero lahko neomejeno krožite okoli vseh največjih znamenitosti francoske prestolnice.

Šport
Športni navdušenci si lahko ogledajo kar dva nogometna stadiona Stade de France, kjer igra tekme francoska reprezentanca, in Park Princev, dom nogometašev PSG-ja. Ne pozabimo še teniškega centra Roland Garros.

Galerie la Fayette je eno najbolj znanih prodajnih središč visoke mode v Parizu. Tisti s tanjšimi denarnicami lahko uživajo vsaj v pogledu na trgovinice v kupolasti stavbi. © Andrej Leban

 
Nakupovanje
Pariz je sanjsko mesto za nakupe vseh vrst, še posebej, če si to lahko privoščite. V nasprotnem primeru vam še vedno ostane občudovanje lepih oblek, bleščečih ur in nakita ter dišečih parfumov skozi vitrine številnih trgovinic v trgovskih središčih, kot so Les Halles, Montaigne, Galerie la Fayette, Opera, Grands Boulvevards, St-Germain in Sentier.

Kultura
Le malokatero mesto na svetu tako kipi od različnih umetniških razstav, muzejev, gledališč in najrazličnejše arhitekture. Dovolj je že, da sledite svojemu nosu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.