Avto
1122 ogledov

Za strošek 100 evrov prihranki merjeni v milijonih

Eklic Žurnal24 main
eKlic za tovorna vozila bo poleg zmanjšanja števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah prinesel tudi manj gmotne škode.

Medtem ko bodo morali biti novi modeli osebnih avtomobilov v EU od aprila 2018 že opremljeni s sistemom eKlic, smo v Sloveniji pripravili tudi rešitev za tovorna vozila. Njena vpeljava na ravni države bi ohranila številna življenja in pripomogla k zmanjšanju gmotne škode zaradi nesreč, je danes povedala ministrica za obrambo Andreja Katič.

Prometna nesreča Nasvet Avto Prometna nesreča: kdaj je treba poklicati policijo

"Novost pomeni velik prispevek k nadaljnjemu razvoju na tem področju," je na današnji predstavitvi slovenske rešitve eKlica oz. eCalla za tovorna vozila povedala ministrica. Slovenija je bila po njenih besedah 1. decembra 2015 prva v EU, ki je uvedla eKlic za osebna vozila. Z današnjo predstavitvijo pa dokazuje, da je vodilna tudi pri eKlicu za tovorna vozila, je poudarila.

Številne prednosti

eKlic za tovorna vozila bo poleg zmanjšanja števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in gmotne škode takrat, ko bo uveden, po njenih besedah zmanjšal tudi okoljsko škodo. Številna tovorna vozila namreč prevažajo nevarne snovi, je spomnila v izjavi za novinarje ob robu predstavitve.

Vgraditev aplikacije v tovorno vozilo znaša približno 100 evrov, zaradi prednosti, ki bi jih prinesla, pa bi bili prihranki "milijonski", je dejala.

poškodba, zavarovanje Kasko Avto Na avtu imam kasko, moram res klicati policijo?

V prometnih nesrečah V EU na leto izgubi življenje približno 25.000 ljudi, medtem ko bi bilo z uvedbo eKlica približno 2500 žrtev manj, je povedal vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. eKlic po njegovih besedah skrajša odzivni čas, in sicer za 40 odstotkov v mestnem okolju, zunaj mest pa celo za 50 odstotkov.

Nadgradnja sistema

EU se po njegovih besedah že pripravlja na nadgradnjo obstoječega sistema eKlica za osebna vozila z uvajanjem eKlica za tovorna vozila. Poleg hitrejše odzivnosti reševalnih služb bo ta sistem na cestah omogočal tudi hitrejše posredovanje pristojnih služb ob nesrečah z nevarnimi snovmi.

Storitev eKlic za tovorna vozila so danes podrobno predstavili strokovnjaki, ki so vključeni v slovenski konzorcij evropskega pilotskega projekta I_HeERO, med njimi predstavniki uprave za zaščito in reševanje ter Telekoma Slovenije in Iskratela, ki so omogočili tehnično rešitev za uresničitev tovrstnega eKlica.

Mehanik leta 2015 Primož Rožnik Prijavite se Avto Poklic mehanik s takimi projekti postaja spoštovan

Države EU bodo s 1. januarjem 2018 morale imeti vzpostavljen sistem e-Call oziroma eKlic, ki bo omogočal samodejne klice v sili na številko 112 iz osebnega vozila v primeru prometne nesreče. Proizvajalci avtomobilov pa bodo morali od 1. aprila 2018 naprej svoje nove modele osebnih avtomobilov opremljati z opremo za sistem e-Call.

Lastniki starejših osebnih avtomobilov, ki bi te želeli opremiti s sistemom eKlic, pa bodo imeli možnost nakupa ustrezne opreme, je sredi minulega tedna pojasnil vodja državnega centra za obveščanje Boštjan Tavčar.

Prometna nesreča v Šoštanju Pri Vodicah Avto Avto pri Vodicah zletel z avtoceste in sam poklical na pomoč
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice