Avto
8665 ogledov

Ekološki kmet toži VW

Novice: Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah - Krave, krava, kmetija Profimedia
Nemški ekološki kmet toži avtomobilskega velikana Volkswagen. Želi ga zavezati k zmanjšanju izpustov CO2. Pri tem ima podporo Greenpeacea.

Ekološki kmet iz Detmolda v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki ga podpira okoljevarstvena organizacija Greenpeace, želi na sodišču uveljaviti, da se avtomobilska družba vzdrži "prekomernih" emisij toplogrednega plina ogljikovega dioksida. Pri VW so tožbo označili za neutemeljeno.

VW MEB, električna platforma Avto Pomemben Volkswagnov korak pri električnih avtomobilih

Kmet, 61-letni Ulf Allhoff-Cramer, je prepričan, da bi morali med drugim pri skupini VW v obdobju od leta 2021 do vključno 2029 z motorji z notranjim ekarzgorevanjem opremiti največ četrtino osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, od leta 2030 naprej pa sploh ne bi smel več prodajati vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

Po mnenju sodišča je kmet tožbo utemeljil s tem, da je avtomobilsko podjetje na njegove poslovne dejavnosti v ključnih pravnih interesih, kot so lastnina, zdravje in pravica do "svobode", vplivalo s podnebnimi posledicami.

Volkswagen logotip | Avtor: Profimedia Profimedia

Volkswagen ID.5 Osupljivo Avto Volkswagen za letos razprodal vozila

Po mnenju Greenpeacea tožnik trdi, da je VW kot drugi največji proizvajalec avtomobilov na svetu solidarno odgovoren za precejšnjo škodo na njegovi kmetiji in v gozdu. "Kot kmetje moramo priznati, da je podnebna kriza že tu in je hujša, kot smo mislili," je dejal kmet. "Podnebna tožba" je pomemben vzvod, da naš svet ostane kraj, kjer lahko ljudje živijo". Njegov odvetnik Rod Verheyen je pojasnil: "Skupina mora zmanjšati izpuste toplogrednih plinov veliko hitreje, kot je bilo načrtovano. V nasprotnem primeru škoduje drugim, kar je nezakonito."

Volkswagen scout Avto Volkswagen je ravnokar ustanovil novo znamko avtov

VW: Izziv je velik, tožba odvrača pozornost

VW temu nasprotuje. Odločili so se za celovit program razogljičenja, cilj pa je biti do leta 2050 v svetovni bilanci CO2 nevtralen. Tako pravi vodja trajnostnega razvoja pri VW Ralf Pfitzner. Nemški proizvajalec vozil si prav tako prizadeva za razogljičenje prometnega sektorja. "Zaveze so pravilne. Po našem mnenju pa tožba ni primerno sredstvo. Odvrača pozornost od konstruktivnega dela na velikem izzivu," je dejal.

VW ID.buzz Objavili cene Avto Nemci objavili cene težko pričakovanega novega električnega kombija

Odvetnik Volkswagna Wolf Friedrich Spieth, pa je dejal: "Spori pred civilnimi sodišči s tožbami zoper posamezna podjetja, ki so bila v ta namen izbrana, niso prostor in sredstvo, da bi upravičili kompleksne izzive varovanja podnebja za družbo kot celoto."

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:40 25.maj 2022.

    Če bi ekološki kmet pustil svoj gozd in zemljišče povsem pri miru in ga ne bi izkoriščal, bi ta ekosistem zlahka vzdržal tudi sedanje podnebne spremembe. To ne pomeni, da se ne bi spremenil, ampak sprememba ni slaba stvar v ...prikaži več povsem naravnem okolju. Ne glede na to, kake motorje novih vozil bodo kupci pri VW želeli.