Avto > Na Štrom
9834 ogledov

Volkswagen je ravnokar ustanovil novo znamko avtov

Volkswagen scout Volkswagen
Imenovala se bo Scout.

Koncern Volkswagen je potrdil, da ustanavlja novo, povsem ločeno znamko vozil. Imenovala se bo Scout in bo vsaj na začetku namenjena trgu Severne Amerike. Ponudba bo sestavljena iz električnih poltovornjakov in suvov. Načrte uprave pod poveljstvom Herberta Diessa je že potrdil nadzorni odbor pri Volkswagen Group.

S tem nemški gigant sledi nekaterim drugim proizvajalcem, ki so zaznali veliko priložnost glede prodaje velikih električnih vozil v tako imenovenem segmentu R-SUV. Konkurenca je in bo že čez nekaj let zelo pestra, na primer tesla cybertruck, rivian R1T, ford F-150 lightning, bronco ali hummer EV. 

Prve prototipe scoutov bodo pokazali že prihodnje leto, leta 2026 pa naj bi začeli serijsko izdelovati prvi model poltovornjaka in prvi model suva. Kasneje bodo število modelov še razširili. Kako bo s prodajo izven ameriških trgov, v tem hipu še ni jasno.

Volkswagen je sporočil, da bodo scoute izdelovali na novi namenski platrformi za električna vozila. Ob tem so pokazali tudi skico, ki nakazuje prva dva modela. Cilji so visoki, na leto naj bi prodali kar 250.000 vozil, izdelovali jih bodo v ZDA. Morda bo družba kasneje ločeno vstopila tudi na borzo.

Scout | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Ime Scout ni naključje, saj je bilo tako ime družini terenskih vozil v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, zato je v ZDA dobro znano. Izdelovalo jih je takratno podjetje International Harvester, sicer najbolj znano po tovornjakih in kmetijskih strojih. Naslednika te družbe Navistar International je Volkswagen kupil leta 2020 in ga vključil v svojo hčerinsko družbo Traton. V njej ima združene znamke gospodarskih vozil, na primer Scania in MAN.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.