Avto
2820 ogledov

Fiat: čez eno leto prihaja električni medvedek

Koncept Fiat Fiat
Fiat panda bi v četrti generaciji s ceno pod 25 tisoč evri postala oster konkurent vzhodnim znamkam električnih avtov.

Koncern Stellantis ima s segmentom malih vozil nove generacije zelo velike načrte in ga nikakor ne misli v celoti prepustiti kitajskim znamkam ali pa znamki Dacia. 

Šef znamke Fiat Olivier Francois je za Bloomberg napovedal, da bodo julija 2024 predstavili električnega naslednika zdajšnje pande, ki bo imel ceno pod 25 tisoč evrov.

"Obstaja resnična potreba po cenovno dostopnejših električnih avtih," je po poročanju Automobilwoche to odločitev utemeljil Francois. Zelo verjetno je, da bo avto oblikovno povzemal študijo 'centoventi', s katero je Fiat že leta 2019 razmišljal o majhnem električnem štirivratniku.

V izpraznjen prostor silijo vzhodnjaki

Trenutno imajo od baterijskih v ponudbi le model 500e, ki pa se v Sloveniji začne s ceno prek 31 tisoč evrov, medtem ko Dacia svoj model spring, ki ga sicer izdelujejo na Kitajskem, prodaja po 22.900 evrov.

Tudi drugi evropski proizvajalci trenutno nimajo manjših modelov s ceno pod 30 tisoč evrov, medtem ko potreba po teh avtih za električno dobo postaja vse bolj očitna in obstaja nevarnost, da bodo prazen segment zapolnili kitajski množični proizvajalci.

Direktor Fiata Francois je napovedal še, da bodo malega električnega fiata izdelovali v slovaški tovarni v Trnavi. A električna panda, če ji bo tako ime, bo le eden od prihajajočih malih električarjev koncerna Stellantis. Na isti osnovi naj bi električni avto za okoli 25 tisočakov ponujal tudi Citroën, s katerim bodo verjetno nasledili zdajšnjega C3. In tudi Opel je že napovedal, da snujejo štirivratnega električarja za podobno ceno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bi_ba 09:45 09.avgust 2023.

    Zakaj so električni avti vsi tako zelo grdi? Ne maram ga, če mi ga podarijo.