Avto
3962 ogledov

Fiat se je ločil od znamenite znamke

Magneti Marelli Magneti Marelli
Nestabilne razmere v Italijo so zabile zadnji žebelj - italijanski ponos v japonske roke.

Magneti Marelli je eden večjih izdelovalcev komponent za avtomobile na svetu, saj v 19 državah zaposluje več kot 40 tisoč ljudi. Ustanovljeno je bilo leta 1919 in je bilo sprva znano po magnetih za avtomobilsko in letalsko industrijo, že od začetka pa je imel Fiat v njem lastniški delež.

Od leta 1967 pa je bila družba v popolni lasti italijanskega koncerna, danes združenega v Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Pod Magneti Marelli spadajo številne znamke, specializirane za izdelavo avtomobilskih števcev, izpušnih sistemov, telematike, mehatroničnih rešitev ... Zelo močni so v motornih športih.

FCA je še v času, ko ga je vodil pokojni Sergio Marchionne, razmišljal o odprodaji Magneti Marellija, a sprva le delno prek uvrstitve na milansko borzo. Zaradi slabšanja razmer na trgu in negotovih politično-gospodarskih razmer v Italiji pa je sedaj pod vodstvom novega generalnega direktorja FCA Mikea Manleyja (na fotografiji spodaj) padla končna odločitev - popolna odprodaja. 

Mike Manley | Avtor: Epa Epa

Za 6,2 milijarde evrov bo FCA svojo hčer prodal japonski družbi Calsonic Kansei, pod katerim naj bi Magneti Marelli postal vodilni neodvisni proizvajalec avtomobilskih delov na svetu. Odslej se bo eden od italijanskih ponosov imenoval Magneti Marelli CK Holdings. Bo pa FCA prek ekskluzivne pogodbe še naprej ohranil tesno dobaviteljsko povezavo za svoje prihodnje modele.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.