Avto
53 ogledov

Ford bo nove focuse v ZDA uvažal s Kitajske, kaj bo rekel Trump?

Ford focus RS limited edition Ford
Ford je presenetil z najavo, da bo limuzinske različice novega modela focus na ameriški trg uvažal s Kitajske. S tem je uresničil želje tistih, ki so nasprotovali selitvi proizvodnje v Mehiko, vendar ta še vedno ne bo potekala na ameriških tleh. Kljub vsemu odpuščanj v ZDA po zagotovilih družbe ne bo.

Ford je proizvodnjo sprva želel preseliti v Mehiko in s tem naletel na ostro kritiko Donalda Trumpa, ki je bil takrat še predsedniški kandidat. Trump je družbi zagrozil z visokimi dajatvami, kar je verjetno med drugim botrovalo Fordovi odločitvi, da omili svoje namere. V ZDA je družba tako konec marca napovedala za 1,2 milijarde dolarjev investicij.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa je Mehiko zdaj zamenjala Kitajska, kjer te modele avtomobilov že proizvajajo, saj so takšna vozila na Kitajskem zelo priljubljena. V Fordu so izbiro Kitajske utemeljili z varčevalno strategijo.

Odpuščanj ne bo

Proizvodnjo novih focusov, po obliki manjših limuzin, bodo začeli sredi leta 2019. Pozneje bodo nekatere različice proizvajali tudi v Evropi. V družbi so zagotovili, da zaradi tega v ZDA ne bodo odpuščali.

Takšni avtomobili so v ZDA sicer bistveno manj priljubljeni od poltovornjakov iz Fordove serije f, a zato neprimerljivo bolj varčni. Ford je tako napovedal, da bo investiral 900 milijonov dolarjev v tovarno v Kentuckyju, ki jo nameravajo prilagoditi za proizvodnjo novih modelov velikih terenskih vozil.

Ob tem so v družbi poudarili, da raziskave kažejo, da je tudi ameriškim kupcem domala vseeno, kje so izdelki narejeni. "Na primer iphoni so narejeni na Kitajskem in ljudje praktično ne govorijo o tem," so navedli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.