Avto
72 ogledov

Nemci Trumpu: Raje izdelajte boljše avtomobile

Bme serije 3 GT Saša Despot
Donald Trump je pred volitvami obljubil, da bo zaščitil ameriško industrijo, predvsem avtomobilsko, ki proizvodnjo množično seli v Mehiko. Ford si je že premislil in bo tovarno gradil v ZDA. Trump je zagrozil tudi Toyoti, nazadnje pa še Nemcem. A ti se ne dajo in novemu predsedniku ZDA jasno sporočajo, da naj Američani raje izboljšajo svoje avtomobile, da jih bo kdo želel kupiti.

Nemška javnost se je z zaskrbljenostjo odzvala na izjave novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je najavil visok, kar 35 odstotni davek, na uvoz nemških avtomobilov. Nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel pravi, da bi ta odločitev močno škodila nemški avtomobilski industriji, saj bi se vozila močno podražila, prizadeti pa bi bili tudi ameriški proizvajalci avtomobilov.

BMW ne bo spreminjal načrtov

Trump je s svojimi izjavami o davčni politiki pritisnil na Nemčijo, ki načrtuje izgradnjo nove tovarne v Mehiki in ne v ZDA. A pri BMW se ne dajo in sporočajo, da svojih načrtov o gradnji tovarne v mestu San Luis Potosi, ki bo postavljena do leta 2019, ne bodo spreminjali.

Bavarci bodo tam izdelovali vozila za ves svet in ne le za ZDA. Nova investicija v svojo največjo tovarno vozil na svetu bo zagotovila kar 70 tisoč delovnih mest, na leto pa nameravajo proizvesti 400 tisoč vozil serije 3.

Pred vsako ameriško hišo parkiran mercedes

Trumpa moti, da na ameriških cestah vidi vse več nemških vozil. Nemčijo je obtožil za nepravično obnašanje na trgu, saj pravi, da je mercedes parkiran skoraj pred vsako hišo v ZDA. "Koliko chevroletov vidimo v Nemčiji? Ne veliko, morda enega. Tam ne moreš videti ničesar ameriškega, saj je to enosmerna ulica," pravi Trump, ki podpira svobodno trgovino, a ne za vsako ceno.

"ZDA morajo izdelati boljše avtomobile," je na kratko dejal Gabriel in dejal, da Nemčija vsekakor ni šibka, nima pa monopola na avtomobilskem trgu in, da se na Trumpove izjave ni treba odzvati prehitro, saj je treba počakati na to, da prevzame predsedniško funkcijo.

Komentarjev 1
  • Merkava4 13:04 18.januar 2017.

    Haloo G.P. izBerlina? Najprej si poglej politiko BMW-ja.. Bavarci imajo v Ameriki tovarno v Spartanburgu, ki ves svet oskrbuje z serijo X! Mehiška tovarna bo delala za Južno Ameriko, prav tako kot Južno Afriška za Afričane! S 400.000 avti (70k ...prikaži več ljudi??) komaj pokriješ Ameriško tržišče...in še nekaj: kakšno sranje je poceni delovna sila? Avte izdelujejo roboti, samo "dodelavni posli" so še v rokah ljudi, z električnimi avti se bo pa še to prepolovilo....