Avto
12 ogledov

Funkcionar: "Ampak jaz hočem passata"

Volkswagen passat Volkswagen
Šef hrvaškega lokalnega zavoda za zdravstvo si je zaželel nov avto na račun davkoplačevalcev. Točno določenega. Ko je ugotovil, da so v razpisu objavili napačne pogoje, ni videl v tem nobenega problema. Bi jih pač malce spremenili, samo da pride do svojega passata.

Razpisni pogoji za novo limuzino, namenjeno liško-senjski izpostavi hrvaškega zavoda za javno zdravstvo ne puščajo veliko dvoma o tem, v čem si želi voziti direktor Dražen Jurković.

Skupna dolžina avtomobila je določena znotraj petih centimetrov, prtljažnik dovoljuje razpon do 20 litrov. Še drugi razpisni pogoji glede napredne tehnike po poročanju Jutarnjega lista kažejo, da so pisci razpis napisali za audija A4 v vrednosti okoli 35 tisoč evrov. A glej ga zlomka, direktor vendar ni želel audija, temveč VW passata!

Novinar je Jurkovića, sicer tudi vidnega HDZ-jevca, povprašal, kako to, da glede na pestro ponudbo limuzin srednjega razreda na trgu razpisni pogoji v celoti ustrezajo le audiju. Potem pa je sledilo glavno presenečenje.

- "Ne razumem," je bil začuden direktor.
- "Zaradi specifikacij glede dolžine, širine, prtljažnika in še drugih malenkosti," je pojasnil novinar Jutarnjega. 
- "Če je pa tako, bomo morali spremeniti pogoje."
- "Zakaj pa?" je bil zdaj začuden novinar.
- "Ker, če sem iskren, želimo passata."
- "Kako to mislite, passata?!"
- "Zadovoljni smo s tem avtom. Ne potrebujemo, kaj pa vem, usnjenega volana in sedežev z masažo."
- "Že, ampak vi ne kupujete avta za zasebno uporabo, temveč ste razpisali javni natečaj. S tem javno dajete prednost enemu proizvajalcu, kar je protizakonito," je funkcionarja podučil novinar. 
- "Ampak jaz želim passata, le zakaj bi si želel drug avtomobil," je presenečeno vztrajal direktor Jurković, ki je v nadaljnjem pogovoru izrazil prepričanje, da zakon v ničemer ne preprečuje diskriminacije drugih znamk.

Tudi v Sloveniji je bila v preteklosti pri javnem naročanju vozil zelo pogosta praksa, ko so pogojem v celoti ustrezali le določeni modeli, o čemer smo večkrat pisali tudi v Žurnalu. V zadnjem času je sicer tudi zaradi nadzora očitno prirejenih razpisov manj, kar pa še ne pomeni, da pisci pri pisanju razpisa nimajo v mislih točno določenih modelov, pogoji pa so prilagojeni tako, da se sicer lahko prijavi več ponudnikov, a dvoma o zmagovalcu ni veliko.

Komentarjev 1
  • marjan 08:10 30.november 2012.

    Kaj res ni nobenega podobnega primera tudi v Sloveniji?Ja, verjamem da je enostavneje prevesti članek.