Avto
51 ogledov

Hrvati množično nameščajo slovenske tablice

Saša Despot
Prikolica je hrvaška, a registracija slovenska. Tovornjakarji iz južne sosede množično navalili na slovensko registracijo.

Hrvaški lastniki tovornjakov vse pogosteje svoje polpriklopnike registrirajo v Sloveniji. To se dogaja zaradi znatno nižjega nadomestila za uporabo javnih cest, so potrdili v hrvaškem društvu prevoznikov. Navedli so, da je približno 280 od 4500 polpriklopnikov registriranih v Sloveniji.

Na Hrvaškem je za nadomestilo za uporabo javnih cest, ki se plačuje pri registraciji polpriklopnika, treba odšteti približno 6800 kun (888 evrov), v Sloveniji pa med 120 in 150 evrov, je za današnji Večernji list povedal predsednik društva prevoznikov v primorsko-goranski županiji Marinko Juršević.

Lastniki tovornjakov na Hrvaškem ob registraciji tovornjaka plačajo 8500 kun (1100 evrov) nadomestila za uporabo javnih cest. Z odprtjem podjetja v Sloveniji in registracijami polpriklopnikov v Sloveniji pa znižujejo stroške poslovanja. Ceneje je tudi na Madžarskem, a se za Slovenijo odločajo zaradi bolj sorodnega jezika, navaja časnik.

Po navedbah hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo so se v zadnjih letih nadomestila za uporabo javnih cest podražila zaradi večjih stroškov za vzdrževanje nekaj manj kot 19.000 kilometrov lokalnih cest in njihove širitve. Dodatne stroške prinašajo še novi predpisi za večjo varnost v prometu.

Komentarjev 12
  • Marko Slovenia 19:30 11.februar 2015.

    to gre itak na škodo hrvatov in v naš plus

  • Alen Andres 02:40 11.februar 2015.

    Naši prevozniki se lahk napušijo k***a! Prejšen sneg, sem celo pot do primorske poslušal kje vse je zaprta cesta zaradi zdrsa tovornih vozil (po celi sloveniji).. sedej k jim niso pustil nardit spet kaosa pa jokajo!

  • Alen Andres 02:37 11.februar 2015.

    Komentar ni ravno na mestu,... starost cest ne drži.... Tiste ki pa toliko stare pa imajo betoniran temelj s pol metra betona in zelo močno armaturo. Če bi gradili naši tako, bi bila vinjeta sedaj 110 evrov na mesec. Je ...prikaži več pa sigurno res, da kar je zgrajeno, glede na denar, ji je bil vložen - POLOM od POLOMA!