Avto
16091 ogledov

Huda nesreča najstnikov zasenčila čudežni december

nesreča Gorjansko PGD Komen
Tragična nesreča mladih fantov na Primorskem je zasenčila leto, ki bo v prometni varnosti v zgodovino zapisano kot prelomno leto.

Poročali smo o tem, da je osebno vozilo, v katerem je bilo pet mladih fantov, tik pred polnočjo starega leta končalo v drevesu. Ugasnili sta dve mladi življenji.

nesreča Gorjansko Dva mrtva Slovenija Tragedija mladih fantov na Gorjanskem

Tragedija je vrgla senco na čudežni december na slovenskih cestah, saj se je do 17. decembra, ko je bila zadnja statistična posodobitev prometnega monitorja na straneh Agencije za varnost prometa (podatke pridobivajo iz policijske baze) zgodilo v zadnjem mesecu preteklega leta 475 nesreč, v katerih so umrle štiri osebe. Decembra leta 2017 je bilo 1609 prometnih nesreč, v katerih je umrlo šest oseb, torej toliko kot lani po tragediji na zadnji dan starega leta. 

Žurnalov in Fiatov dan anketa Avto Ne kazni, varna vožnja je v glavi

Prometne nesreče na svetu vsakih 24 sekund zahtevajo novo smrtno žrtev, vsako leto pa zahtevajo 1,35 milijona življenj, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki poziva k ukrepom na globalni ravni.

Vseeno je leto 2018 v prometu zgodovinsko prelomno, saj se je prvič do zdaj zgodilo, da je na slovenskih cestah za posledicami prometnih nesreč umrlo manj kot 100 oseb. Z včerajšnjo nesrečo je neuradno na naših cestah v prometnih nesrečah v letu 2018 umrlo 94 oseb, kar je najmanj v zgodovini. Največ jih je lani v prometnih nesrečah umrlo v črnem septembru, kar 21 in maju (15), najmanj pa januarja (2). Meseca septembra lani je po podatkih policije med smrtno ponesrečenimi šest voznikov umrlo zaradi neprilagojene hitrosti, kar deset pa zaradi vožnje po nepravilni strani in smeri vozišča. Štirje udeleženci so umrli zaradi neupoštevanja pravil prednosti, eden pa zaradi nepravilnega premika z vozilom. Kolesar in mopedist nista uporabljala čelade. V prvih treh tednih septembra je umrlo kar sedem motoristov.

sveča plamen Usodna noč Avto Zaradi ene slabe odločitve ob spomin in najboljšega prijatelja

Število smrtnih žrtev v prometu se je v samo treh letih zvišalo za približno 100.000, prometne nesreče pa so glavni krivec za smrt otrok in mladih v starosti od pet do 29 let, v poročilu o varnosti na cestah v svetu opozarja WHO.

Število prometnih nesreč lani v primerjavi z letom 2017 sicer ni bistveno upadlo, je pa zato poleg manj mrtvih na slovenskih cestah tudi manj težje poškodovanih oseb. V letu 2018 je bilo v prometnih nesrečah prvič v zgodovini poškodovanih manj kot 7.000 oseb.

Ročni menjalnik Pri nas Avto Česa se morajo v 2019 bati prekrškarji

Slovenija na splošno v EU v vrhu držav, kjer se je leta 2017 stanje prometne varnosti v primerjavi z letom 2016 najbolj izboljšalo. Število smrtnih žrtev se je v tem obdobju zmanjšalo za 20 odstotkov. Večje izboljšanje so beležili le v Estoniji, kjer je bilo smrtnih žrtev za 32 odstotkov manj. Enako lahko torej pričakujemo tudi ob razglasitvi statistike za leto 2018.

Število smrtnih žrtev za lažjo primerjavo preračunajo na milijon prebivalcev. V Sloveniji jih je leta 2017 umrlo 50, evropsko povprečje je 49. To je sicer še vedno dvakrat toliko, kot jih umre na Švedskem, kjer imajo le 25 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Odlične rezultate imajo še v Veliki Britaniji (27) in na Nizozemskem (31).

*Fotografija je simbolična.

Komentarjev 4
  • Avatar Zala
    Zala 17:39 01.januar 2019.

    Žalostno. Starš, ki je posodil avto si tega ne bo nikoli oprostil.