Avto
2082 ogledov

Hyundai do novosti brez drage tehnologije

Hyundai
Avtonomni avtomobili bodo morali v prihodnosti komunicirati z okoljem. Hyundaijev patent prikazuje, kako bi lahko sistemi delovali. In to brez drage tehnologije.

Ko bodo avtonomni avtomobili dobili zeleno luč za delovanje na cestah, bodo morali komunicirati z okolico. Verjetno se danes še niti ne zavedamo, kako pomembno bo to. Danes pešec naveže očesni stik z voznikom avtomobila, ko prečka cesto.

Google avto Avtonomna vozila Avto Avtonomna vozila imajo veliko slabost

Voznik lahko tudi sam s kretnjo roke pokaže pešcu, da lahko varno prečka cesto. Avtopiloti bodo zato potrebovali novo obliko nebesedne komunikacije. Seveda bi to lahko storili z zasloni na karoseriji vozila, na katerih bi se pojavili različni simboli ali reflektorji, ki projicirajo besede ali piktograme neposredno na cesto. To tehnologijo poznamo že danes, a vse to so drage rešitve.

Avtonomno vozilo Avtonomni Avto Avtonomni avti v nesrečah, ker vozijo preveč po pravilih

Pri Hyundaiju razvijajo cenejši sistem, ki na sprednji maski prikazoval preproste simbole in besede, vendar zato ne bo potreboval zaslona ali projekcijskih luči. Za komunikacijo s pešci in drugimi udeleženci v prometu bi uporabljal staro dobro znano mrežno tehnologijo, ki z vrtenjem posameznih elementov spreminja barvo. Kot smo vajeni pri oglasnih panojih. Da bo povezava vidna, bo mreža motorne maske morala biti osvetljena.

BMW iNext AVTONOMNA VOŽNJA l.2021 Avto Avtomobili z avtonomno vožnjo ne bodo postali črno-beli

"Z razvojem avtonomnih tehnologij razvijamo številne druge sorodne tehnologije. Napredek je tudi na področju naprav in metod za učinkovit prenos informacij o stanju avtonomnega vozila ali informacij v zvezi z vožnjo avtonomnega vozila do okoliških voznikov ali pešcev," so zapisali od predstavitvi patenta, kjer je omenjena tudi krmilna enoto za nadzor prenosa signala. Voznik ima tako možnost, da sam nastavi sporočilo, ki se bo prikazalo na mreži. Poleg tega bi lahko komunikacijski sistem deloval v sodelovanju s smerokazi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.