Avto
3328 ogledov

Kona z aduti med križane ase

Hyundai Kona
1/16
Saša Despot
Kona je zelo verjetno eden najboljših adutov, kar jih je imel Hyundai v zadnjih nekaj letih v rokavu.

Opogumljen z uspehom tucsona Hyundai udriha po železu, kot za stavo. Tako je model kona naslednji vroč model v salonih korejskega proizvajalca, ki mu je uspelo v dobrem desetletju povsem preobrniti svoje pozicije in je od časov izdelave poceni in enostavnih avtov do danes pririnil do mesta, ko lahko po oblikovanju, kakovosti, voznih lastnostih in tudi ščepcu prestiža zlahka pogleda v oči nekdaj precej bolj eminentnim znamkam.

Novi mali križanec izzivalne podobe in preverjene vsebine v Sloveniji starta s promocijsko ceno tik pod 15 tisočaki.

Kona bo bržkone naslednji dokaz o upravičenosti tega statusa, saj lahko ponuja več vsebine od večine suvov in malih križancev. Moderne motorje in 4x4 pogon. Na daleč opazen videz in uporabnost ter modernost.

Hyundai Kona | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kona že v startu opraviti s primerjavo, da gre le za sestrsko različico modela kie stonic, saj si avtomobila delita kvečjemu agregate. Hyundaijeva kona je namreč postavljena na povsem drugačno, novo platformo. Njena prednost je tudi ta, da bodo pri znamki že prihodnje leto predstavili povsem električno kono.

Novinka, ki v dolžino meri 4,16 metra, glede oblike piha na dušo izzivalnosti in robustnosti, ki jo poudarjajo ozka in ločena svetila, naostren nos z visokim motornim pokrovom, pa stranske linije, "4x4" dodatki ter kontrast velikih koles in občutka nizke strehe. Ta je lahko tudi drugačne barve od karoserije.

Hyundai Kona | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Notranjost je zmes prečiščene uporabnosti, prvi vtisi je pokazal, da bi se morale štiri osebe v avtu počutiti prav dobro. Prtljažnika za fiksno drugo vrsto je med 361 in 1.143 litri, naslonjala se v ravno dno poveznejo v razmerju 1:2. Na voljo so številni asistenčni sistemi, ob pomoči katerih sta voznik ali voznica kone na cesti lahko prepričana, da bo avto preprečil tudi kakšno njuno napako: samodejno zaviranje s prepoznavo pešcev, asistenti za držanje voznega pasu, za prečni promet na parkiriščih, za mrtve kote, za menjavo dolgih in kratkih snopov polnih LED žarometov …

Za več udobja pa znajo poleg večbarvne notranjosti in kvalitetnejših oblog poskrbeti še ogrevanje volana, HUD zaslon, kakovostni audio sistem, infozabavni sistem, ki je polno povezljiv z mobilnimi napravami, brezžično polnjenje telefona, velika sončna streha …

Hyundai Kona | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na začetku prodaje bosta kono poganjala dva turbobencinska motorja. Litrski trivaljnik ima 88,3 kW (120 KM), precej bolj poskočna pa bo kona z 1,6-litrskim štirivaljnikom in njegovimi 130 kW (177 KM). Pri tem motorju sta serijska tako robotizirani 7-stopenjski menjalnik kot 4x4 pogon. Prav tako ima ta različica drugačno zadnje vpetje preme in nekoliko povišan odmik od tal (slabih 18 centimetrov). Štirikolesni pogon pri šibkejšem motorju ni na voljo. Dizelska ponudba pride prihodnje leto, tako kot že omenjena elektrificirana različica.

Opremskih paketov je skupaj štiri, stopnice med njimi so visoke med 1.500 in 2.000 evri, kar dolg pa je tudi seznam različnih paketnih opcij. Čeprav je že druga oprema v vrsti (style) kar bogata, je potrebno za samodejno zaviranje AEB doplačati ali pa poseči po tretji opremi style. Vstopna cena brez popusta, ki v višini 2.000 evrov velja za vse različice, se za kono z litrskim motorjem trend opremo prične pri 16.990 evrih. Močnejši motor (serijski 4x4 in avtomatizran menjalnik) je dražji za vsaj 5.500 evrov.

Hyundai Kona | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gledano širše so konkurenti kone renault captur, opel crossland X, opel mokka, suzuki vitara, kia stonic, VW T-roc, citroën C3 aircross, seat arona, mazda CX-3 … Uvoznik pričakuje, da bo med to pisano druščino že prihodnje leto spustil okoli 500 novih kon.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.