Avto
1772 ogledov

Imeli bomo airbag v hlačah

Airbag hlače Airbag Inside Sweden
Ideja, kako povečati varnost motoristov v primeru padca.

Švedsko podjetje Airbag Inside Sweden je predstavilo prvi prototip izdelka, za katerega upajo, da bo v serijski proizvodnji kmalu pomagal reševati voznike motorjev pred hudimi poškodbami.

Znano je, da je vožnja motorja okoli 28-krat nevarnejša od vožnje z avtom in da motoristi pri padcu največkrat utrpijo poškodbe spodnjega dela telesa.

Moses Shahrivar je v sodelovanju s švedskim klubom Harley-Davidson že pred 16 leti razvil svojevrstne motoristične hlače s posebnim usnjenim zaščitnim slojem. 

Zdaj je šel korak dlje in je v hlačnici všil mehova. Hlače so z vrvico povezane na motor in če pride do padanja voznika z motorja, napeta vrvica v trenutku napihne mehova in tako zaščiti njegove noge pred trdim pristankom. Mehova napolni stisnjen zrak iz priložene jeklenke. Že aktivirano zračno vrečo je mogoče tudi znova izprazniti in spet vstaviti v hlačnici, je za CNN pojasnil Shahrivar.

Podjetje je zdaj v procesu pridobivanja potrebnih akreditacij glede ustrezanja standardom, ki veljajo v Evropski uniji. Upajo, da bodo lahko hlače z airbagom začeli prodajati že leta 2022. 

Za zgornji del telesa so podobni napihljivi sistemi znani že nekaj let in ponuja jih že vse več proizvajalcev motorističnih jopičev. Obvezni so postali v prvenstvu MotoGP, kmalu bodo tudi na reliju Dakar, so pa že tako napredni, da imajo vgrajen žiroskop in druge senzorje, ki lahko samodejno prepoznajo padanje brez potezne vrvice. Za zdaj sicer še redke študije ugotavljajo, da lahko takšni jopiči še posebej pri hitrostih do 40 km/h nudijo zelo dobro zaščito lastniku.

Za spodnji del telesa podobnega napihljivega izdelka še ni bilo, svoje rešitve pa so napovedali tudi pri podjetju CX Air Dynamics.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.