Avto > Iz druge roke
15112 ogledov

CarVertical objavil seznam najpogostejših modelov vozil s prevrtenimi kilometri

Števec avtomobila Andrej Leban
Prirejeno število prevoženih kilometrov je ena od najpogostejših prevar na trgu rabljenih avtomobilov. S tem prodajalci nezakonito zvišujejo ceno rabljenega avtomobila. Študija CarVerticala vključuje tudi podatke za slovenski trg.

Kot je pokazala nedavna študija CarVertical, so kupci premijskih nemških avtomobilov izpostavljeni največjemu tveganju, da ima rabljeno vozilo prirejeno število prevoženih kilometrov.

Mazda6 števci merilniki hitrost merilnik Avto Kje je največ avtomobilov s prevrtenimi kilometri?

Za določitev seznama najbolj pogostih avtomobilov s prirejenimi kilometri je podatkovno IT podjetje CarVertical analiziralo več kot 700.000 poročil o zgodovini rabljenih avtomobilov, in sicer za čas med novembrom 2020 in novembrom 2021. Analiziranih je bilo osemnajst različnih trgov, vključno s Poljsko, Romunijo, Madžarsko, Francijo, Slovenijo, Slovaško, Češko, Litvo, Latvijo, Estonijo, Ukrajino, Bolgarijo, Srbijo, Nemčijo, Hrvaško, Rusijo, ZDA in Italijo.

Raziskava CarVertical o ponarejanju števcev kilometrov pri rabljenih avtomobilih v Evropi | Avtor: CarVertical CarVertical

* TOP 20 modelov z najpogosteje ponarejenim števem kilometrov.

Na vrhu nemške premijske znamke

Kot kažejo podatki o prevoženih kilometrih, je BMW M5 (gledano v odstotkih) na vrhu seznama vozil s prirejenimi kilometri. Več kot tretjina rabljenih BMW M5 zajetih v študiji naj bi imela lažne kilometre. Matas Buzelis, avtomobilski strokovnjak pri CarVertical, je pojasnil, da premijska vozila nemških proizvajalcev na lestvici prevladujejo, saj je povpraševanjem po rabljenih vozilih BMW in Audi največje. Drugo in tretje mesto na lestvici zasedata BMW serije 7 in subaru outback s 33,4 oziroma 31,8 odstotka enot s potencialno ponarejenim števcem kilometrov.

Buzelis pojasnjuje, da pri prodaji premijskih vozil prodajalci ustvarijo največje dobičke, zato je tam prevrtenih števcev kilometrov največ. Ponarejanje števca prevoženih kilometrov je razmeroma poceni in preprost postopek, ki nepoštenim prodajalcem avtomobilov zagotavlja dodaten denarni tok.

Števec Končno! Avto Slaba novica za goljufe, ki prodajajo avtomobile z lažnimi kilometri

Kot kažejo raziskave, je treba pri nakupu rabljenega avtomobila nujno preveriti število prevoženih kilometrov, še posebej pri starejših vozilih. Najbolj priljubljeni modeli, ki imajo ponarejene kilometre so med letniki 2006 in 2016. Buzelis poudarja, da je na seznamu tudi nekaj volumenskih modelov: "Avtomobili znamke Subaru, Ford in Volkswagen spadajo v isto starostno skupino kot vozila višjega razreda. Tovrstni avtomobili so stari od 5 do 15 let.«

Raziskava CarVertical o ponarejanju števcev kilometrov pri rabljenih avtomobilih v Evropi | Avtor: CarVertical CarVertical

* Največkrat prevrteni števci kilometrov posameznih modelov avtomobilov glede na leto proizvodnje.

Zanimiv podatek CarVerticala je tudi, da je večina modelov avtomobilov na seznamu opremljena z dizelskimi motorji. To sicer po zagotovilih Buzelisa ni nič novega. "Dizelski avtomobili so zasnovani za premagovanje večjih razdalj, kar pomeni, da je pri takšnih vozilih večja verjetnost goljufanja s števcem kilometrov. Če pogledamo številke, vidimo, da je običajno do 80 ali 90 odstotkov modelov s prirejenimi kilometri dizelskih," pravi Buzelis.

Golf TDI avtomatik Rabljeni turbodizli Avto Rabljeni turbodizli: TDI, HDI, poznate razlike?

Pri CarVertical sicer ocenjujejo, da ima v Sloveniji okoli desetina vseh rabljenih avtomobilov prirejene kilometre.
Kako drago je goljufija s kilometrino? Vračanja števca kilometrov je velik problem. Evropska komisija ocenjuje, da znaša škoda zaradi prevrtavanja kilometrov na avtomobilih 9,6 milijarde evrov na leto. Ko kupite avto s prevrtenimi kilometri, vozilo preplačate za okoli 25 odstotkov, piše CarVertical. To prinaša višje stroške popravil, bolj pogosta popravila, avto boste težje prodali naprej.

Raziskava CarVertical o ponarejanju števcev kilometrov pri rabljenih avtomobilih v Evropi | Avtor: CarVertical CarVertical

* - Največkrat prevrteni števci kilometrov posameznih modelov avtomobilov glede na vrsto goriva.

Kaj lahko storite sami?

Vozniki avtomobile, pa naj gre za nove ali rabljene, večinoma menjamo na vsakih tri do pet let, kar pomeni, da se v enem desetletju vsaj dvakrat soočamo z njihovim nakupom. In če kupujemo rabljen avtomobil, se prav tolikokrat soočimo tudi z nevarnostjo, da nas bodo ogoljufali in nam bodo prodali avtomobil, ki je prevozil več kilometrov kot pa navaja njegov števec.

Leto 2021 je bilo zaradi krize z dobavo polprevodnikov težko tudi za kupce rabljenih avtomobilov, saj so njihovi lastniki oklevali z zamenjavo. Na trgu primanjkuje brezhibnih rabljenih avtomobilov, zato je nevarnost, da bomo kupili takšnega s prirejenim številom kilometrov, še toliko večja. Pri nakupu rabljenega vozila se vedno prepričajte o njegovem poreklu. Pregled na pooblaščenem servisu je veliko cenejši, kot če boste kasneje ugotovili, da podatki o avtomobilu ne ustrezajo tistemu, za kar boste porabili denar.

Renault scenic xmod Našli smo jih Avto Katerega družinskega enoprostorca lahko kupite za 10.000 evrov?

Pred nakupom preverite račune za popravila, poročila o pregledih, račune za gorivo (pri uporabi kartice za gorivo je tam prikazana kilometrina), datume servisov in vpisane kilometrine vozila v knjižici vozila ali nalepki za zamenjavo olja. Lahko se obrnete na prejšnjega lastnika, ki je vpisan v potrdila o registraciji. Naj pojasni, koliko je imelo vozilo prevoženih kilometrov, ko je bilo prodano. Ne zanašate na podatke, ki vam jih zaupa prodajalec. Večinoma so nezavezujoči. Vztrajajte, da se v prodajni pogodbi pisno navede "dejanska kilometrina“. Na trgu so nove možnosti, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati,« pojasnjujejo na spletni strani Doberavto.

Komentarjev 13
  • rafo 17:53 30.december 2022.

    veliki premium avti za tipe z majhnim med nogami

  • sandi76 10:05 30.december 2022.

    BMW, Audi... same znamke, ki zakompleksanim slovenceljnom dvignejo samo zavest...