Avto > Iz druge roke
13622 ogledov

Koliko stanejo rabljeni avtomobili v tujini?

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si Doberavto
Kdor bi rad kupil rabljen avtomobil, se morda lahko ozre po tujini, saj so cene po državah Evropske unije lahko zelo različne.

Spletna platforma za prodajo rabljenih avtomobilov Carvago je izvedla študijo, v kateri so primerjali cene 1.000 najbolje prodajanih avtomobilov na nemškem trgu med januarjem in novembrom 2023.

Ugotavljajo, da lahko kupci veliko prihranijo, če kupijo avtomobil v drugi državi Evropske unije, saj se s tem izognejo nemškim carinam in davku na dodano vrednost, saj se obdavčitev izvede v državi, kjer je bil avtomobil prvič registriran.

VW ID.3 | Avtor: Saša Despot VW ID.3 Saša Despot

30 tisočakov manj za mercedes G

Nemci si lahko velikanske popuste na ta način pridobijo celo z nakupom nemških premijskih vozil. Mercedes-benz G 63 AMG je na Slovaškem denimo kar za okrog 33.800 evrov cenejši kot v Nemčiji, audi Q5 z dizelskim motorjem pa na Švedskem stane 15.600 evrov manj kot v Nemčiji. Tudi bencinski audi A3 stane na Švedskem 13.600 evrov manj kot v Nemčiji. Rabljen električni avtomobil volkswagen ID.3 letnika 2023 pa je v Romuniji 12.500 evrov cenejši kot v Nemčiji.

V Romunijo se splača po avtomobil odpeljati tudi navdušencem nad bencinskim oplom crosslandom, ki je tam cenejši za 12.000 evrov. Prvih devet mest, ko gre za ugoden nakup v drugi državi, je v rokah nemških avtomobilov, na desetem mestu pa je peugeot 308, ki na Madžarskem stane 7.300 evrov manj kot v Nemčiji.

Opel Crossland | Avtor: Saša Despot Opel Crossland Saša Despot

Švedska na prvem mestu

Ugodnejše avtomobile sicer Nemci najpogosteje najdejo na Švedskem, kjer je povprečni avtomobil po oceni Carvaga 4.334 evrov cenejši kot v Nemčiji. S povprečno 4.091 evrov prihranka na avtomobil je na drugem mestu Romunija, na tretjem mestu pa je Slovaška s povprečno 3.968 evri prihranka.

Kdor kupi avtomobil v drugi državi, mora biti sicer pozoren na opremo,saj ta ni povsod enaka. Kar se tiče kakovosti, pa se avtomobili po državah Evropske unije ne razlikujejo, zato odpade strah, da bi tisti, ki bi avtomobil kupil drugje, dobil izdelek slabše kategorije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:43 30.december 2023.

    Rabljeno vozilo je lahko ceneje v tujini,če ga greš sam iskat tja,in ga pripelješ domov,plačaš še homologacijo in te pride ceneje ene 3 jurje

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:13 29.december 2023.

    Ta članek nabija v prazno! Če pogledaš na portal autouncle.se, (švedski "avto.net"), kaj hitro ugotoviš, da imajo primerljiva rabljena vozila, npr. znamke Volvo, v cenovnem razponu 20 do 40 tisoč evrov vsaj za 10% višjo prodajno ceno kot pri nas, ...prikaži več dizli pa so cenejši od bencinarjev. Lahko, da pride v primeru izvoza cena potem nižja za kakšne dajatve katere veljajo le na Švedskem, pa vendar ne verjamem, da bi lahko z nakupom tam profitiral glede na ostalo EU ponudbo, prej obratno!?

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 08:21 29.december 2023.

    Glede na to, da je ta portal slovenski, bi Slovence zanimala cena tu in ostalimi, ne pa kje naj kupujejo Nemci. Da se seveda preračunati, ampak zakaj vi to ne naredite, če že delate tak članek.