Avto > Iz druge roke
25992 ogledov

Kupujete rabljenega? To so najbolj zanesljivi avtomobili

avto, težave, servis Profimedia
Izsledki nemške organizacije za izvajanje tehničnih pregledov TÜV so lahko napotek tudi pri nakupu starejšega rabljenega avtomobila. Kako zanesljivi so glede na izsledke tehničnih pregledov rabljeni avtomobili različnih letnikov?

Poročila o zanesljivosti avtomobilov, ki jih vsako leto objavi organizacija TÜV, imajo sicer zagovornike in kritike, vendar je njihova informativna vrednost kljub temu nedvomna. V obdobju med julijem 2022 in junijem 2023 so tehniki preverili tehnično stanje 10,2 milijona vozil, 221 avtomobilskih modelov pa so uvrstili na končni seznam. Med testi sicer upoštevajo le kriterije, ki jih zahteva zakon, vendar je kljub temu iz podatkov mogoče izluščiti zanesljivost avtomobilov in njihovo nagnjenost k morebitnim okvaram.

Letos so uvedli novo kategorijo 12 do 13 let starih avtomobilov, kar je posledica staranja nemškega avtomobilskega parka. To je tudi razlog, da se je pojavnost resnih okvar z lanskih 0,3 odstotka povečala na 20,5 odstotka, delež manjših defektov pa se je z lanskih 0,5 odstotka povečal na 11,2 odstotka. Statistika TÜV sicer ne upošteva prevoženih kilometrov in tega, ali gre za zasebno ali službeno vozilo.

Kako pa so se avtomobili odrezali? Med 4 do 5 let starimi avtomobili so na vrhu lestvice modeli Volkswagnove skupine, med najslabšimi pa so dacie in presenetljivo tudi BMW-ji. V starostni kategoriji 6 do 7 let so med najboljšimi japonske znamke Mazda, Suzuki in Honda, ob njih pa dobro stoji še nemški Mercedes-Benz. Tudi tu sta med najslabšimi Dacia in BMW. V kategoriji avtomobilov v starosti med 8 in 9 leti je stanje podobno kot v prejšnji kategoriji, vendar so se najslabšim pridružili še modeli znamk Hyundai, Fiat in Renault.

V zadnjih dveh kategorijah, ki ju sestavljajo avtomobili, stari 10 do 11 in 12 do 13 let, se je število okvar občutno povečalo. Medtem, ko se pri najboljših modelih napake pojavljajo v 12 do 17 oziroma 15 do 23 odstotkih primerov, pri najslabših te presegajo 30 odstotkov in se celo približajo 40 odstotkom primerov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • djdj 17:49 02.december 2023.

    Saj še ni 1. april. VW, Audi stalno crkujejo in armaturna sveti kot Božične lučke. Suzukiji vsi gnijejo(podvozje), enako Honda Jazz... Kupljena "raziskava".

  • mph2 15:44 02.december 2023.

    Skoraj 15 let Kia in naslednji bo tudi Kia. Prej pa razno razno, Nemško, Francosko, novo, rabljeno, .... katastrofa. No, morda se je tudi tam kaj spremenilo po 15 letih ampak ne vidim prav nobenega razloga, da bi spet eksperimentiral. ...prikaži več V teh letih na raznih ne vem, če sem 3 žarnice menjal, imel en servisni preventivni vpoklic, ... in to je to.

  • 4krogci 13:39 02.december 2023.

    Ja pa ja de! Golf sportvan se kvari na veliko...golf 7,5 radira robove sprednjih gum, tko da ze s tega vidika nemore bit na tko visokem mestu!