Avto > Iz druge roke
1546 ogledov

Neverjetno: toliko avtomobilov se pokvari takoj po nakupu

Okvara avto Profimedia
Stroški, ki jih zahteva vzdrževanje avtomobilov v garancijskem roku, so vse višji, kar ugotavljajo tudi pri garancijski zavarovalnici CarGarantie.

Pri CarGarantie so svojo oceno stroškov povprečnega popravila v garancijskem roku izračunali na podlagi dobrega milijona garancijskih popravil. Izračunali so, da jih je popravilo avtomobila v garancijskem roku lani povprečno stalo natanko 612 evrov.

Italija avtocesta 4.000 evrov Avto "Dedek Sprint" dve leti prinašal naokoli avtocestarje

To je dvaindvajset evrov več kot leta 2021 in prvič, da so cene popravil povprečno presegle mejo 600 evrov. Pri zavarovalnici so izračunali tudi rast stroškov takšnih popravil v zadnjih petih letih in ugotovili, da so se ti povečali za več kot 100 evrov.

Izvršni direktor zavarovalnice Marcus Söldner je za Automobilwoche povedal, da je za povečanje cen v glavnem kriva visoka inflacija, ki pa je le zaostrila prejšnje težave z dobavnimi verigami. Meni, da trenutno ni možnosti, da bi se v zadnjih letih prisoten trend neprestane rasti cen kmalu obrnil.

Okvara vozila | Avtor: Profimedia Profimedia

Na avtomobilih so najpogostejše težave z električnimi sistemi. Ti namreč dosegajo 20,2 odstotka okvar, ki potrebujejo popravilo, na novih avtomobilih in 21,3 odstotka okvar na rabljenih avtomobilih. Na drugem sistemu so težave z gorivnimi vodi, med katere vključujejo tudi okvare turbopolnilnikov. Takšne težave obsegajo 17,1 odstotka na novih in 18,2 odstotka na rabljenih avtomobilih.

Brisalci stikalo Avto Velika napaka, zaradi katere uničujete brisalce

Najvišje stroške pa po drugi strani povzročijo okvare motorjev. Ti obsegajo 19,8 odstotka na novih in 23,9 odstotka na rabljenih avtomobilih. Tudi v tem primeru pa so na drugem mesti gorivni vodi, ki na novih avtomobilih dosegajo 18,9, na rabljenih pa 18 odstotkov vseh stroškov s popravili.

Večina okvar se pojavi razmeroma zgodaj po nakupu avtomobila. V primeru rabljenih avtomobilih se je namreč 29,9 odstotka okvar pokazalo znotraj prvih 5.000 prevoženih kilometrov, le 18,5 odstotka pa se jih je pojavilo po več kot 25.000 prevoženih kilometrih. Podobno je tudi, ko gre za čas po nakupu. Le 24 odstotkov okvar se je namreč pojavilo po enem letu od nakupa avtomobila, kar 76 odstotkov pa v okviru prvega leta po nakupu avtomobila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.