Avto > Iz druge roke
80834 ogledov

Objavili posnetek: Ne puščajte plastenke v vozilu

Plastenka v avtomobilu Žurnal24
Ali imate navado, da v avtomobilu puščate plastenke z vodo? Ne počnite tega, pravijo gasilci, ki so objavili posnetek.

Ameriški gasilci so posneli video, v katerem voznike opozarjajo na morebitne črne scenarije puščanja plastenk z vodo v vozilih. V vročih poletnih dneh bi moral imeti vsak voznik v avtu vsaj eno plastenko vode. Toda, ali ste vedeli, da je navadna plastenka vode lahko smrtno nevarna? Če na plastenko sije sonce, deluje kot povečevalno steklo, ki zbira svetlobo v snop in lahko zato povzroči požar. Vnamejo se lahko celo sedeži v avtomobilu.

Ameriški gasilci v videoposnetku voznike opozarjajo na ta neželeni scenarij. V njem so pokazali, kako se lahko preko plastenke z vodo vname list papirja, in opozorili, da se lahko podobno zgodi tudi z drugimi vnetljivimi materiali. Gasilci poudarjajo, da, če je avto dve uri in pol na soncu brez vklopljene klime, je lahko notranja temperatura za 88 odstotkov višja od zunanje.

Slabo pritrjena plastenka v avtomobilu pa lahko predstavlja nevarnost za voznika in njegove sopotnike tudi v primeru zaviranja v sili. Če bi avto vozil s hitrostjo 60 km/h, in nenadoma zaviral, bi enolitrska steklenica v človeka priletela s silo 60 kilogramov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:21 17.junij 2023.

    mene pa zanima kolk možnosti je za vžig vse tiste elektronike v tistih tablah multimedije ki tako obučno štrlijo v vetrobrasko steklo. vsitisti kondenzatorj tranzistrji in ostal elektronska vezja gredo do taljenja in potem se obrne ključ in spusti skoznje ...prikaži več še zgoči tok elektrike.

  • Avatar NickMason
    NickMason 18:04 17.junij 2023.

    Ameri so zgleda mojstri podtikanja požarov,to je en način za požig gozda v vročini,zato tudi ne najdejo nobenega

  • Brane Kacjan 12:39 17.junij 2023.

    Plastenko se lahko shrani v predalu armaturne plošče.