Avto > Iz druge roke
7486 ogledov

Pet nasvetov, da vam ne bo crknil akumulator

avto zima
Pozimi je izpraznjen akumulator še vedno najbolj pogost vzrok za odpoved avtomobila, saj nizke temperature slabo vplivajo nanj. Vendar pa lahko nanj s svojimi dejanji slabo vplivajo tudi vozniki.

Akumulator je pozimi izpostavljen zelo hudim bremenitvam. Ne le, da mu zaradi mraza precej pade kapaciteta in se tudi težje polni, ampak je večja tudi poraba energije. Več energije za svoj zagon potrebuje že motor sam, potem pa so tu še dodatni porabniki, ki jih poleti ni, kakršni so denimo gretje šip ali sedežev in podobno. Prav lahko se torej zgodi, da v akumulatorju zmanjka napetosti.

Sneg na cesti Vozniki, pozor! Avto Vozniki, pozor, na snegu velja pravilo šestih sekund

Poleg tega tudi vozniki do akumulatorja nismo najbolj prizanesljivi, saj od avtomobila pričakujemo enake zmogljivosti kot poleti, hkrati pa vključimo tudi veliko dodatnih porabnikov elektrike.  Na kaj bi morali torej biti kot vozniki pozorni, da akumulatorju tudi pozimi podaljšamo življenje?

vožnja zaviranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Vožnja na kratke razdalje

Verjetno ni treba več poudarjati, da kratke vožnje škodijo akumulatorju. Kratke vožnje ga namreč močno obremenijo. Ta za zagon motorja porabi veliko energije, ki je na kratki vožnji ne more nadomestiti  z energijo, ki jo v tem času ustvari alternator. Če so ob tem v uporabi še drugi porabniki, kakršna sta avtoradio in gretje sedežev, se poraba elektrike še poveča in prej ali slej je akumulator prazen, avto pa ne vžge. Rešitev: daljše vožnje ali redno polnjenje akumulatorja z zunanjim polnilnikom.

Primerjava na snegu Avto Letna, zimska in celoletna guma: rezultati primerjave presenetili

Izključevanje porabnikov

Klasični voznikov spodrsljaj je bil, da je zvečer pozabil na avtomobilu ugasniti luči, zjutraj pa je bil akumulator prazen. To se danes lahko zgodi le še na starejših avtomobilih, saj sodobni luči samodejno izključijo, vendar pa v avtomobilu ostaja še veliko porabnikov, ki lahko postopoma izpraznijo akumulator.

multimedijski sistem, infozabavni sistem, infotainment, avtoradio | Avtor: Daimler Daimler

12-voltne vtičnice so lahko aktivne tudi, ko je avtomobil ugasnjen, in če je nanje priključen zunanji porabnik, so pogoji za prazen akumulator izpolnjeni. To velja tudi za porabnike, ki so neposredno priključeni na električno omrežje. Tudi če je poraba elektrike v tem primeru majhna, lahko privede do praznega akumulatorja, če avtomobil dolgo stoji na mestu. Zato je med postankom avtomobila vedno dobro izključiti zunanje porabnike.

mraz zima avto led Pozor Avto Pozor, teh stvari pozimi ne smete pustiti v avtomobilu

Čiščenje akumulatorja

Umazan akumulator se hitreje izprazni ali pokvari. Če je umazan, namreč lahko preko umazanije iz njega teče električni tok in prej ali slej se izprazni. Vozniki bi morali redno skrbeti predvsem , da so čisti električni kontakti, dobro pa je , da zunanjost akumulatorja tudi sicer na vsake toliko časa očistijo.

Akumulator okvara avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Dolga nedejavnost

Če avta več tednov ne vžgemo, lahko to škodi tudi akumulatorju. Tudi če izključimo vse porabnike, lahko po daljšem času v akumulatorju že zaradi načina njegovega delovanja pade napetost – se izprazni. Ko voznik po dolgem času spet poskusi vžgati motor, je to lahko za akumulator zelo velik šok, zaradi katerega lahko tudi popolnoma odpove. Temu se lahko izognemo tako, da akumulator vzamemo iz avtomobila in ga priključimo na električni polnilnik s funkcijo vzdrževanja kondicije akumulatorja.

Odprtina za gorivo Nasvet Avto Kaj storiti, ko se zatakne pokrovček za točenje goriva?

Ignoriranje zgodnjih znamenj

Znaki, da bo akumulator odpovedal, so očitni že veliko preden se to zgodi. Tipični znak za slabo stanje akumulatorja je utripanje lučk na armaturni plošči med zagonom motorja. Znak slabega akumulatorja je tudi počasen in obotavljiv zagon motorja. Stanje akumulatorja lahko preverite tudi tako, da med zagonom motorja vključite zasenčene luči. Če se intenzivnost svetlobe zmanjša, je akumulator v slabem stanju. Če opazite te znake, je akumulator dobro čim hitreje priključiti na zunanji polnilnik.

Akumulator okvara avta | Avtor: Profimedia Profimedia

avtovleka Nasvet Avto Ko se vam pokvari avto, ne storite tega!
Komentarjev 5
 • Jeanette_Jenkins 13:37 13.januar 2022.

  Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar Leon
  Leon 07:59 13.januar 2022.

  Kaj pa električni avtomobili ? Tudi oni imajo pozimi težave s polnjenjem oziroma s kapaciteto akumulatorja .

 • 4krogci 07:56 13.januar 2022.

  In najvažnejša stvar: IZKLOPITE START/STOP SISTEM!!!