Avto > Avto nasveti
40238 ogledov

Zimska dejstva: Teh stvari pozimi ne smete pustiti v avtomobilu

mraz zima avto led Profimedia
Ljudje pozimi v avtomobilu puščamo številne predmete, ki jih v mrzlih dneh ne bi smeli hraniti v avtomobilu.

Tako kot sonce in vročina poleti, lahko tudi hladno vreme pozimi poškodujeta marsikateri predmet, če ga pustite v avtu pri "globokem minusu" ozračja. Dovolj je lahko že ena zelo hladna noč.

Mobilne naprave

Proizvajalci mobilnih telefonov v navodilih svetujejo, da svojih naprav ne hranite pri temperaturah pod 0 stopinj Celzija. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterij, ki napajajo mobilne telefone, drastično pade, ko jih pustimo na mrazu.

Čiščenje telefona | Avtor: Profimedia Profimedia

Očala

Očal ne hranite v avtu, saj lahko vročina in mraz vplivata na okvirje stekel, močan mraz pa lahko povzroči tudi pokanje, odvisno od materiala.

Zima vas zebe? Avto Kako hitro ogreti avtomobil

očala | Avtor: Profimedia Profimedia

Aerosolne pločevinke

Aerosolne pločevinke, to so tiste, ki vsebujejo deodorant ali barvo v razpršilu, ne hranite v izjemno hladnih pogojih. Izpostavljenost nizkim temperaturam lahko destabilizira pločevinke pod tlakom. Zaradi mraza lahko počijo ali celo eksplodirajo.

Pijače

Po obisku trgovine ne pozabite iz avta odnesti vode, soka ali ustekleničenega piva.

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer Obvezno! Avto Vozniki, pozor: Tudi vsaka zimska pnevmatika ni ustrezna

Jajca

Tudi jajc ne izpostavljajte ekstremnemu mrazu, saj lahko v lupini zmrznejo in nato počijo. Če se to zgodi, jih zavrzite, ne bodo več uporabna.

Glasbila

Mraz, še posebej ekstremen, lahko negativno vpliva na glasbila. Po poročanju ameriške The Real School of Music lahko v najslabšem primeru nekateri inštrumenti, zlasti leseni, počijo.

kitara | Avtor: EPA EPA

Akumulator okvara avta 4 ukrepi Avto Kupujete rabljenega pozimi? To morate narediti!

Konzervirana hrana in pijače

Konzervirano blago lahko zamrzne tako kot konzervirani sokovi in pivo. Po navedbah USDA (Ameriško ministrstvo za kmetijstvo) je mogoče "zamrznjene pločevinke varno odtajati v hladilniku in nato uporabiti. Če je hrana v pločevinkah še vedno zamrznjena, pustite nedotaknjeno pločevinko odmrznjeno v hladilniku, preden jo odprete. Če se izdelek ne odmrzne ali ima čuden vonj, ga takoj zavrzite.

Zdravila

Zdravila učinkujejo zgolj, če so pravilno shranjena. Nizke temperature pa lahko slabo vplivajo na nekatera zdravila. Če obiščete lekarno v zimskih mesecih, ne puščajte zdravil v avtu, če se ne odpravite takoj domov – obvezno jih vzemite s seboj.

Posoda za gorivo

Na splošno pogosta vožnja po "rezervi" ni najboljša za vozilo. Ob mrzlih nočeh je to še bolj izrazito. Da preprečite zmrzovanje cevi za gorivo, naj bo posoda za gorivo v avtomobilu pozimi vedno napolnjena več kot do polovice.

Rezervoar gorivo črpalka bencin | Avtor: Profimedia Profimedia

Elektronika

Predmetov, kot so prenosni računalniki in mobilne tablice, že tako ni pametno puščati v vozilu, ne ustrezajo pa jim niti ekstremne temperature. Mraz lahko vpliva na življenjsko dobo baterije naprave in celo poškoduje procesorje.

Slovenija 24.01.2014 sneg, zima, zasnezeni plocniki, promet, avto; foto:Sasa Des Avto Zakaj se pozimi na semaforju motor ne ugasne in spet zažene?

Inzulin

Kot pri mnogih drugih zdravilih lahko nizke temperature povzročijo izgubo učinkovitosti inzulina. Inzulin imejte v nahrbtniku ali torbici, ne v avtu.

Ključi

Nikoli ne puščajte ključev v avtu. Uprite se skušnjavi, da bi v mrzlih zimskih jutrih zagnali motor in ogrevali vozilo na mestu, vmes pa otroka odpeljali v vrtec, na primer. Avtomobil v takem primeru postane lahka tarča tatov, tudi pred domačo hišo. Poleg tega je v nekaterih državah prepovedano delovanje motorja, ko avto miruje.
 

Komentarjev 3