Avto > Iz druge roke
12877 ogledov

Zakaj se pozimi na semaforju motor ne ugasne in spet zažene?

Slovenija 24.01.2014 sneg, zima, zasnezeni plocniki, promet, avto; foto:Sasa Des Saša Despot
Če je hladno in ste prižgali električne porabnike, luči, gretje zadnjega stekla, klimatsko napravo ali brisalce, lahko računalnik oceni, da je vklop sistema start/stop nevaren za delovanje akumulator vozila in ne bo ugasnil motorja.

Za računalnik je prednostna naloga, da ima baterija dovolj moči za zagon motorja. Tako onemogoči start/stop v primeru, da je baterija tako izpraznjena, da se motor ne bo ponovno zagnal.

Start/stop ne bo posredoval, ko je motor hladen, saj računalnik zazna, da je motor najučinkovitejši, ko je popolnoma ogret. Zato bo motor deloval, dokler ne doseže optimalne temperature. Na vaši instrumentni plošči se bo pojavil rdeč simbol za zagon/zaustavitev sistema (črka A, obdana s puščico) ali kakšno drugo sporočilo, da sistem ne deluje ali ugasne motor.

Start/stop ne deluje, ko je  izbrana vzvratna prestava, ko je aktivna pomoč pri parkiranju in pri vožnji navkreber. Prav tako ne deluje, ko je pokrov motorja odprt ali ko je varnostni pas odpet.

Start stop | Avtor: Proizvajalci Proizvajalci

mraz zima avto led Avto Kako se prebiti v zamrznjen avtomobil

"Za pravilno delovanje Start/Stop funkcije mora biti izpolnjenih veliko pogojev. Eden od teh je tudi dosežena delovna temperatura motorja, saj so pogosti zagoni hladnega motorja bistveno bolj škodljivi kot ogretega. Drugi vzrok pa je, da med mirovanjem vozila kljub ugasnjenemu vozilu še vedno potrebujemo ogrevanje potniškega prostora kar nam zagotavlja tudi odledenitev ali odrositev stekel kabine," nam je pojasnil tehnični inšturkotr pri podjetju GMT in vodja Avtoakademije Primož Rožnik.

Poseben akumualtor za start/stop

Sistem start/stop pa prinaša še eno slabost. Ena od njih je krajša življenjska doba akumulatorja, ki je tudi precej dražji od klasičnih akumulatorjev. Baterija, ki podpira sistem start/stop, zagotavlja do 500.000 ciklov vklopa in izklopa vozila.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

"Mehanik mi je želel za menjavo akumulatorja zaračunati 186 evrov. To je štirikrat več, kot sem odštel pri svojem prejšnjem avtomobilu," nam je pred časom potarnal znanec, ki vozi avtomobil s sistemom samodejnega ugašanja start/stop.

Za ta vozila so predpisani specifični akumulatorji, ki temeljijo na EFB ali AGM tehnologiji in dopuščajo poleg večkratnih ciklov zagona in polnjenja tudi bistveno večje tokovne obremenitve.

akumulator, povezovalni kabli | Avtor: Newspress Newspress

Akumulator okvara avta 4 ukrepi Avto Kupujete rabljenega pozimi? To morate narediti!

Če bi lastnik vozila s sistemom samodejnega ugašanja namesto posebnega akumulatorja vstavil povsem navadnega, bi običajen svinčeno kislinski akumulator v tem primeru odpovedal bistveno hitreje. "Lahko tudi že v garancijski dobi, posledično pa bi proizvajalec akumulatorja zavrnil njegovo reklamacijo zaradi neustreznosti vozilu s start/stop sistemom," pravi Rožnik in dodaja, da poleg tega pri nekaterih vozilih ne bi deloval start/stop sistem, saj bi računalniška ECU enota vozila zaznala odstopanje od zahtevanih parametrov.

avtopralnica Razlogi Avto Zato je treba v zimskih mesecih avto prati bolj pogosto

Zaradi večjih in pogostejših obremenitev se skrajšuje življenjska doba akumulatorja, v praksi pa po besedah sogovornika težko najdemo v takih vozilih akumulator starejši od šestih let. Zaradi sistema start/stop v mehaničnih delavnicah opažajo predvsem več menjav akumulatorjev in okvar zaganjalnikov. Pri določenih znamkah pa je tudi več okvar alternatorjev, saj jih njihova vozila uporabljajo tudi za zagon motorja in ne samo polnjenje akumulatorja.
 

Komentarjev 9
  • Avatar Amelliola
    Amelliola 00:19 02.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • david193 19:01 01.januar 2022.

    Najboljša varianta je da greš do prvega avtoelektričarja in ti izklopi vse te brezvezne asistenčne funcije. Start/stop, dežni senzor, prižiganje luči v ovinkih, DPF, AGR, prehajanje črte, avtomatcko zaviranje... Da bi pa serijsko vgrajevali električni pomik zadnjih stekel , sploh ...prikaži več v nemških avtih, ki res pride velikokrat prav, to pa ne🙉

  • Fulmmer 12:28 01.januar 2022.

    Start Stop je nevaren, sekunda preden se motor vžge je včasih lahko usodna....