Avto > Iz druge roke
3639 ogledov

Pozor: nemški avto niso vedno zares nemški

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega Profimedia
Bodite previdni, ko uvažate rabljen avtomobil iz Nemčije! Mogoče ni celo nikoli vozil po nemških cestah.

Rabljeni avtomobili iz Nemčije so med kupci rabljenih vozil zelo priljubljeni, saj zanje velja, da so zelo kakovostni in da njihov nakup pomeni manjše tveganje. Vendar pa niso imuni na prevare trgovcev. Pri portalu CarVertical ugotavljajo, da skoraj pet odstotkov rabljenih avtomobilov, ki so deklarirani kot nemški, sploh ni nikoli vozilo po nemških cestah.

Rabljeni avti transport prevoz tovornjak Za 5000 evrov Avto Top 5 rabljenih avtomobilov iz Nemčije za 5000 evrov

V zadnjih letih je Nemčija postala priljubljeni trg rabljenih vozil. Po njih povprašujejo predvsem državljani vzhodnoevropskih držav, ki verjamejo, da so zahodni avtomobili dobro ohranjeni in nimajo skritih napak, saj so nemške ceste kakovostne, državljani pa dovolj premožni, da dobro skrbijo za svoje avtomobile.

Rabljeni avti transport prevoz tovornjak | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemški zvezni urad za motorna vozila KBA navaja podatek, da v drugih evropskih državah na leto registrirajo približno dva milijona rabljenih vozil iz Nemčije. V nekaterih državah delež iz Nemčije uvoženih avtomobilov na trgu rabljenih vozil celo presega petdeset odstotkov.

Rabljeni avti Nakup rabljenega Avto Kaj od 26. januarja muči trgovce z rabljenimi avti

Vendar pa je nemškem avtomobilskem trgu prišlo do anomalije. Čeprav na pooblaščenih nemških spletnih straneh ponujajo milijone avtomobilov z nemškim izvorom, nekateri izmed teh avtomobilov niso nikoli videli Nemčije. CarVertical navaja, da 4,3 odstotka v Nemčiji prodanih rabljenih avtomobilov nikoli ni vozilo po nemški cestah. V Nemčijo so jih namreč uvozili iz drugih evropskih držav. Večina jih je iz Italije, od koder jih je 16,6 odstotka, iz Francije jih pride 12,7 odstotka, 10,6 odstotka jih pripeljejo iz ZDA, 9,1 odstotka iz Belgije, 5,1 odstotka pa celo iz Romunije.

Prodajalec rabljenih vozil | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Namesto nemškega lahko torej kupci kupijo avtomobil, na katerem prodajalec ne skriva le napak, ampak celo njegovo poreklo. In ker si države pogosto ne izmenjujejo podatkov o servisni zgodovini vozil, je ugotavljanje napak zaradi večjega števila kilometrov od navedenega ali slabega vzdrževanja pogosto zelo težko ali celo nemogoče. Pri CarVerticalu dodajajo, da so pogosto opazili, da so prodajalci prodajali določene drage avtomobile,  ki jih po njihovih podatkih niso v Nemčiji novih nikoli prodajali. 

Rabljeni avti transport prevoz tovornjak Ponaredki Avto Ponaredki: Ne le torbice in jakne, pazite tudi pri avtomobilih!

In kaj je vzrok, da nekateri vzhodnoevropski proizvajalci poskušajo avtomobile prodajati v Nemčiji? Pri CarVertical pravijo, da je zaradi pomanjkanja novih avtomobilov lahko izbira rabljenih razkošnih vozil omejena. Zato nekateri prodajalci takšna vozila registrirajo v Nemčiji in jih poskušajo prodati na nemškem trgu. Gre namreč za državo z veliko potrošniki. Če torej nekdo avtomobila ne more prodati v Češki republiki ali Romuniji, poskuša srečo v drugi državi.

dezurni@styria-media.si

Parkirišče Slovenija Avto Slovenija: Predlog obdavčitve drugega avtomobila v gospodinjstvu!
Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 01.junij 2023.

    Včasih je bilo nemško kvalitetno in drago,zdaj je samo drago