Avto > Iz druge roke
2060 ogledov

Si z alkoholom lahko pomagate pri popravilu avtomobilskega laka?

Avto, poškodba, praska Profimedia
Ko govorimo o avtomobilih in prometu, alkohol običajno omenjamo v negativnem smislu. Vendar pa ima mogoče tudi drugo, bolj uporabno vrednost. Ga je mogoče uporabiti za odpravo manjših prask na avtomobilskem laku?

Lak na avtomobilu je sicer zelo robustna zadeva, vendar pa ga je kljub temu težko ubraniti pred manjšimi ali večjimi poškodbami, ki so pač posledica uporabe avtomobila. Naj lastnik še tako pazi,se bo na avtomobilu prej ali slej pojavila zoprna praska. Danes sicer tudi takšne poškodbe pokrije avtomobilski kasko, če ga seveda imate, vendar ga bo zavarovalnica obravnavala kot nezgodo in lahko se zgodi, da bo premija naslednjič višja.

Zato, razen če ne gre za zgolj dodatno poškodbo ali pa je nekdo nemarno lak spraskal do pločevine, takojšnje popravilo niti ni smiselno, ampak je bolje počakati. V tem primeru obstajata dve možnosti. Da lastnik poškodbo laka preprosto pusti pri miru ali pa jo poskusi prikriti. Vendar pa je v tem primeru treba oceniti poškodbo in če se početje splača, saj osebne veščine voznika včasih niso dovolj.

Avto, poškodba, praska | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri tem so pomembni čas, ki je potekel od poškodbe, njena globina in velikost. Avtomobilska karoserija je namreč prekrita z več sloji laka, večina pa vsaj z nanosom temelje barve, ki neposredno zaščiti karoserijo pred korozijo, nanosom končne barve in nanosom zaščitnega laka. In globlja kot je praska, težje jo bo skriti.

Potrebna je previdnost

Na spletu najdemo vrsto sredstev za odstranjevanje ali prikrivanje prask na karoserijskem laku, vendar je treba biti previden. Nekatera sredstva, ki se oglašujejo na spletu, namreč niso učinkovita, nekatera pa lahko lak celo dodatno poškodujejo.

Poškodba  avta karoserija praska | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Vendar pa je nekaj tudi učinkovitih. Takšna je denimo barva v spreju, ki zahteva nekaj previdnosti. Odtenki avtomobilskih barv so namreč tako različni, da boste težko našli pravega. Še najbolje je zato ustrezen odtenek s pomočjo kode naročiti pri proizvajalcu. Drugo sredstvo so korekturni svinčniki, ki jih tudi prodajajo proizvajalci avtomobilov. Tretje razmeroma učinkovito sredstvi pa je krpica za popravilo  prask, ki je prepojena s polirno pasto.

Zdaj pa k vprašanju z začetka članka. Ali lahko praske na karoseriji avtomobila odpravimo z alkoholom? Na družbenih omrežjih namreč obstaja več videov, ki svetujejo takšen pristop. Trik na prvi pogled sicer deluje, vendar pa žal odstrani le umazanijo in vzbudi kratkotrajni privid, da je bila praska odpravljena, Čez nekaj časa pa se prasko spet vidi. Alkohol kot sredstvi za popravilo karoserijskega laka torej ni uporaben, dolgoročno pa mu lahko celo škodi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:29 29.december 2023.

    Si z alkoholom lahko pomagate pri popravilu avtomobilskega laka?...........Seveda, spijte šest pirov, pa se vam bo fučkalo za lak..