Avto > Iz druge roke
11104 ogledov

Študent bi rad avto za 2.000 evrov, kaj kupiti?

Doberavto
V času epidemije se je izkazalo, da je avto življenjsko pomemben del vsake družine. In tudi študentov, ki so začeli novo študijsko leto. Kakšen rabljen avto naj kupi študent? Prvo pravilo je, da naj bo nakup preverjen, da ne bo kasneje bolelo. Je dober tudi poceni avto za 2.000 evrov? Preverili smo.

Izbira rabljenih za študentski žep je velika. Za 2.000 evrov, če ne gre za res star avto, lahko študent dobi vozilo opremljeno z ABS sistemom in sistemom za stabilizacijo vozila ESP, ki pomembno vplivata na varno vožnjo, za 10.000 evrov pa je na trgu rabljenih vozil izbira že velika. Za nasvete smo se obrnili na AMZS, kjer so pred kratkim začeli s projektom Doberavto - gre za prodajo preverjenih rabljenih vozil, kjer se izognete nakupu "mačka v žaklju."

Nakup rabljenega Avto Nakup rabljenega: Velika novost pri nas

"Razlika med avtomobili za 2000 in 10.000 evrov je zelo velika. Ko govorimo o manjših in srednje velikih avtomobilih, lahko za 10.000 evrov dobimo že zelo lepo ohranjen in le nekaj let star avto z naprednimi asistenčnimi sistemi, ki lahko pomembno prispevajo k bolj varni in udobni vožnji, ter multimedijskimi sistemi," pravijo na AMZS in dodajajo, da nižja kot je cena, nižja je seveda tudi raven digitalizacije in opremljenosti avtomobila z naprednimi asistenčnimi sistemi. A to še ne pomeni, da tak avto ni primeren za nakup. Zato njihovi strokovnjaki iz mehaničnih delavnic, ki se vsakodnevno soočajo s tovrstnimi vozili, svetujejo, da naj bo eden od kriterijev pri odločitvi za nakup rabljenega vozila sistem ABS in ESP.

Rabljeni avti | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Študentom, ki avte večinoma kupujejo za krajše obdobje (do okoli pet let) bolj kot nakup novega z manj varnostne opreme in pripomočkov svetujejo nakup boljšega rabljenega vozila, ki že ima vsaj nekatere napredne asistenčne sisteme.

Veliko študentov avto med tednom parkira pred stanovanjem ali študentskim domov, spet drugi se vsak dan na študij vozijo iz bolj oddaljenega kraja. V vsakem primeru strokovnjaki pri izbiri rabljenega avtomobila priporočajo, da ni prevelik, da nima velikega in požrešnega motorja ter da ustreza vsem varnostnim normativom sodobnega časa.

Pestra ponudba vozil, primernih tudi za študentski žep, je objavljena na portalu www.doberavto.si, kjer naj bodo kupci še posebej pozorni na znački Obetavno in AMZS Preverjeno. Če bodo kupci avto iskali med Obetavno, bodo lahko izbrali avto z znano zgodovino prevoženih kilometrov, servisov in lastništva. Še večje zagotovilo, da je avto zares vreden nakupa, najdejo pri oglasih z oznako AMZS Preverjeno. V tem primeru gre za rabljene avtomobile, ki so jih v AMZS centrih pregledali AMZS strokovnjaki po za to določenem protokolu in z ustrezno opremo. Dobro je vedeti, da v AMZS pregled rabljenega vozila pred nakupom tudi sicer omogočamo kupcem takih vozil – avto lahko pripeljejo v najbližji AMZS center, kjer bodo mehaniki avto pregledali na več kot stotih kontrolnih točkah in stranki predstavili poglobljene informacije o dejanskem stanju avtomobila, na podlagi katerih bo odločitev o nakupu zagotovo lažja. Člani AMZS naj pri tej storitvi ne pozabijo izkoristiti članskega popusta. 

Formula 4x4x4

V AMZS še posebej opozarjajo na pomen pnevmatik, saj so te edini stik vozila s cesto in eden od predpogojev varne ter udobne vožnje. Preverite starost pnevmatik. Če so starejše od štirih let (četudi je morda profil še ustrezen), jih je treba zamenjati. "V AMZS z varnostnega vidika zagovarjamo formulo 4x4x4: uporaba pnevmatik največ 4 sezone, globina profila pri zimskih pnevmatikah najmanj 4 mm, menjava vseh 4 pnevmatik. Če so pnevmatike mlajše od štirih let, a profil ni več ustrezen oziroma imajo kakšne druge poškodbe, jih je treba prav tako zamenjati." Dodajajo, da bodo le dobre pnevmatike zagotovile ustrezen stik s podlago in tudi optimalnejšo porabo goriva. Ne pozabite pa tudi na dobro delujočo klimatsko napravo. Slednja vam bo služila tudi v hladnejših mesecih, ki so pred nami, saj poskrbi, da se stekla ne rosijo, s tem pa vozniku omogoča dobro vidljivost in preglednost iz avtomobila.

Pregled rabljenega avtomobila pred nakupom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Voznikom, ki ne prevozijo večjega števila kilometrov oziroma nimajo vsakodnevnih daljših relacij, v AMZS bolj priporočajo vozila z bencinskim motorjem. Sploh, če gre večinoma za mestno vožnjo. V mestu razlika v porabi med dizelskim in bencinskim motorjem ni tako veliko, so pa bencinsko gnana vozila tišja in cenejša za vzdrževanje. Tudi sicer so se na trgu v zadnjih letih deleži bencinskih vozil, v primerjavi z deležem dizelskih, začeli povečevati. Zelo zanimiva alternativa enim in drugim so postali hibridi oziroma priključni hibridi. 

Čakajo vas pasti

Čeprav je nakup vozila večinoma stresen za vse, pa je sploh pri mladih, ki šele naredijo vozniški izpit, to tudi vesel dogodek. Sploh ob nakupu prvega avtomobila. Kot opozorilo v AMZS svarijo, da se žal pojavljajo tudi nepoštene prakse prodaje vozil, kot so prevrteni števci kilometrov, manipulacije pri opremi, najrazličnejše skrite napake in tudi spletne prevare. Zato je pri nakupu dobrodošlo, da se kupec pozanima o preteklih izkušnjah pri posameznem prodajalcu oziroma da vozilo preveri s servisnim pregledom in testno vožnjo. Sami svetujejo nakup vozila prek svojega portala www.doberavto.si, saj lahko kupec že iz oglasa oziroma v oglasu objavljenih podatkov ugotovi morebitne pomanjkljivosti glede zgodovine vozila. 

Pregled rabljenega avtomobila pred nakupom Rabljeni Avto Kako ugotoviti, ali je bil avto, ki ga kupujete, poškodovan?

Na spletnem portalu za prodajo rabljenih avtomobilov je trenutno v razponu med 2000 in 10.000 evri na voljo več kot 400 vozil. Kar polovica od teh ima značko Obetavno, kar pomeni, da je ta avto v veliki meri zanesljiv nakup, saj je bil vzdrževan, kot narekujejo izdelovalci. Tak avto ima znano zgodovino lastnikov, ima vpisano zgodovino tehničnih pregledov in ni v bazi ukradenih vozil. V AMZS dodajajo, da je stanje prevoženih kilometrov redno beleženo na vseh tehničnih pregledih in če pride do zlorabe (prevrtavanja števca nazaj), se to samodejno izpiše v oglasu.

 | Avtor: Doberavto Doberavto

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu vozila v jesenskih mesecih?

Nujno je treba pred nakupom preveriti stanje akumulatorja, delovanje gretja oziroma klimatske naprave in seveda stanje pnevmatik. Če kupcu ob nakupu vozila uspe dobite tudi novejši komplet zimskih pnevmatik, je nakup še toliko boljši. Nikar pa pri (zimskih) pnevmatikah ne varčujte. Če obstoječe ne ustrezajo, kupite nove, saj je ta strošek neprimerljiv s tveganji in posledicami, ki jih lahko povzročijo slabe pnevmatike. AMZS test zimskih pnevmatik objavljamo tukaj.
 

Predvsem mladi morajo biti ob nakupu avtomobila pozorni na povezljivost telefona prek sistema bluetooth za opravljanje klicev. Pri starejših rabljenih avtomobilih je verjetnost za tovrstno serijsko vgrajeno opremo majhna, zato v takih primerih priporočamo naknadno vgradnjo sistema za prostoročno telefoniranje. Če ima avto dodatke za »infotainment«, pa je vse skupaj seveda dobrodošlo – od navigacije do predvajalnika glasbe. Vse to vožnjo naredi bolj prijetno in potovanje manj stresno. "Vsekakor pa v AMZS svetujemo, da se vozniki (in tudi drugi udeleženci v prometu) uporabi telefona med vožnjo čim bolj izogibamo."

Pnevmatike | Avtor: Continental Continental

Kaj pa nakup vozila iz tujine?

Vse več ljudi svoj naslednji avtomobil išče na trgu rabljenih vozil v tujini, kjer je izbira bolj pestra, na voljo so vozila različnih barv in opreme. V AMZS so nam odgovorili, da se moramo zavedati, da trgovcem z novimi in rabljenimi avtomobili ravno prodaja rabljenih avtomobilov prinaša zelo pomemben vir zaslužka. Z avtomobilom iz tujine ni seveda čisto nič narobe, a le če smo prepričani, da vozilo nima prevrtenih kilometrov ali da na njem ni bilo storjenih kakšnih drugih manipulacij ali da nima skritih napak. "Svetujemo, da kupec od prodajalca zahteva originalno fakturo, znesek, za katerega je ta avto kupil v tujini, pa lahko skrije, saj ta podatek za nas ni ključnega pomena. Bistveno je, da so na fakturah navedeni prevoženi kilometri ob prodaji. Če tega trgovec ne želi pokazati, vsekakor odstopite od nakupne namere, pa naj bo avto na prvi pogled še tako všečen."

Popravilo avtomobila po toči Napake Avto Napake, ki znižujejo ceno rabljenega avtomobila

Kupljen v Sloveniji ima praviloma manj kilometrov

V AMZS so prepričani, da so prednost nakupa vozila, registriranega v Sloveniji. Predvsem zato, ker lahko kupec preko njihovih oglaševanih rabljenih avtomobilov na spletu takoj ugotovi, kako so se med tehničnimi pregledi gibale številke prevoženih kilometrov. Zaenkrat to pri avtomobilih iz tujine še ni mogoče. Načeloma imajo rabljeni avtomobili, registrirani v Sloveniji, v primerjavi s tujino letno manj prevoženih kilometrov, kar je tudi eden od možnih argumentov, da so kilometri realni. 

Pregled rabljenega avtomobila pred nakupom | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nasvet glede celoletnih pnevmatik

Nekateri vozniki se odločajo tudi za celoletne pnevmatike. To je cenovno sicer ugodnejša možnost, a z vidika varnosti in udobja vožnje  so celoletne pnevmatike še vedno »le« kompromis med letnimi in zimskimi, zato jih priporočamo zgolj tistim voznikom, ki prevozijo zares malo kilometrov in si lahko privoščijo, da se v zahtevnih zimskih voznih razmerah (sneg, plundra, poledica) z avtomobilom ne odpravijo na cesto.

»Fizičnemu kupcu pa se načeloma nakup rabljenega avtomobila iz tujine ne izplača zaradi vseh stroškov, ki so s tem povezani. Dobri rabljeni avtomobili tako pri nas kot v tujini zelo hitro dobijo svojega novega lastnika,« dodajajo v AMZS.

Če so se na avtomobilu dogajale kakršne koli manipulacije, laik zgolj z ogledom vozila to zelo težko ugotovi. Avto, ki je videti zelo lep in je dobro ohranjen, lahko ima tudi več kot 300.000 prevoženih kilometrov oziroma dosti več od prikazanega stanja. V AMZS opozarjajo, da se lahko z menjavo volana, prestavne ročice, stopalk in nekaj »kozmetike« avto zelo dobro »zakamuflira«. "Tudi dandanes je ob uporabi digitalnih števcev lažno vpisovanje kilometrov hitro, preprosto in zelo poceni za prodajalca, ki želi služiti na tak način."

Hitrost števec merilnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Dober mehanik ali avtoličar je vedno dobra družba ob kupovanju rabljenega avtomobila. Če ne gre ravno za prijatelja, bo treba strokovnjaku najverjetneje nekaj plačati za njegov čas, ko gre z vami na ogled avtomobila. A ta strošek je neprimerljiv s stroški, ki jih lahko ima kupec rabljenega vozila, če se kasneje odkrijejo skrite napake, še zlasti take, ki pomembno vplivajo na varnost vožnje. Kako pregledajo vozilo V AMZS centrih po Sloveniji preberite tukaj.

Toyota yaris cross Novo pri nas Avto Novo pri nas: Nov avto kot naročnina za telefon?

Ena od možnosti, da se kupec temu izogne, je, da s pomočjo servisne knjige preveri, kdaj in pri koliko prevoženih kilometrih je bil avto servisiran. »Pregled oglasov na www.doberavto.si, pri katerih so izpisani grafi prevoženih kilometrov, je tudi dobra pot za nakup avtomobila, za katerega smo lahko v večji meri prepričani, da ne kupujemo mačka v žaklju. Sistem na tem spletnem mestu za prodajo rabljenih avtomobilov namreč ne dopušča manipulacije, kilometri pa se izpišejo ob vnosu številke šasije v posebnem delu na samem oglasu. Če torej povzamemo: avto naj ima potrjeno servisno knjigo, ki jo lahko kupci preverijo pri serviserju, predvsem pa, če gre za avto, starejši od štirih let, naj preverijo, kakšno je bilo vpisano stanje kilometrov na zadnjem tehničnem pregledu. Tako bodo imeli kupci bolj realno informacijo o resničnosti podatkov o prevoženih kilometrih,« svetujejo v AMZS in dodajajo, da zelo poceni avtomobili z malo prevoženimi kilometri in dobro opremo žal ne obstajajo. Če kdo pri oglasu najde to kombinacijo, je to že signal za pazljivost oziroma najbolje, da tak oglas kar preskoči.

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:54 03.oktober 2021.

    Za ta denar si kupiš E-Bike in pelerino...

  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 08:17 03.oktober 2021.

    Greš na napredno iskanje na AVTONET.Vtipkaš od letnika 2003 do 2008,prostornina motorja do 1350ccm,in OBVEZNO 1.lastnik, servisna knjiga,garažiran.... .Pogledaš kaj je ven vrglo in raje za 1.500 Eur kot za 2.000 Eur,ker bo treba tako ali drugače še vložiti v ...prikaži več vozilo.OD POSREDNIKOV STRAN!!!