Avto > Iz druge roke
26572 ogledov

Ti rabljeni avtomobili najbolj zanimajo Slovence

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si Doberavto
Naredili smo črto pod leto 2022 in v sodelovanju s spletno stranjo specializirano za preverjena rabljena vozila Doberavto.si naredili statističen pregled, katere avtomobile so glede na karoserijsko obliko, gorivo in tudi modele, najpogosteje iskali Slovenci v letu 2022.

Na Doberavto.si ocenjujejo, da se je trg rabljenih avtomobilov od julija do konca decembra lanskega leta precej umiril. "Nakupovalne histerije ni, kupci so previdni in ne kupujejo avtomobilov po vsaki ceni," ugotavljajo. Vseeno se na trgu še vedno dogaja veliko. Pri DoberAvto.si, spletni platformi za prodajo in nakup rabljenih in novih avtomobilov so podrobno spremljali kaj so obiskovalci spletne strani iskali.

Rabljeni avtomobili na spletni strani Doberavto Našli smo jih Avto 5 cenovno dostopni rabljeni SUV-jev s štirikolesnim pogonom

Kot so nam pojasnili, glede na cene pogonskih goriv niti ni takšno presenečenje, da so letos najbolj zanimivi avtomobili z bencinskimi motorji. V primerjavi s prvo polovico leta je nekoliko naraslo zanimanje za hibride, za nekaj odstotkov pa se je zmanjšal delež pri električnih avtomobilih.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Kako so obiskovalci spletne strani DoberAvto.si iskali avtomobile po vrsti goriva?

47,86%    Bencin
38,32%    Dizel
5,21%    Elektrika
6,28%    Hibrid
1,65%    Plin
0,68%    Ostalo

Po obliki karoserije so pri spletnem prodajalcu rabljenih vozil opazili spremembo, ki jo ocenjujejo kot nekako logično posledico tega, kar se dogaja v avtomobilski industriji. Športni terenci, oziroma avtomobili, ki sodijo v kategorijo SUV so s prvega mesta izrinili karavane. "Zanimivo, še vedno oboji skupaj presegajo več kot polovico, ko te dve karoserijski obliki primerjamo z drugimi. Na tretjem mestu po zanimanju kupcev sev nahajajo enoprostorci," ugotavljajo pri Doberavto.

BMW 318d touring Serija 3 Avto Kupujete rabljen BMW? Toliko stroškov lahko pričakujete

Zanimanje glede na karoserijsko obliko vozil

26,18%    SUV
25,82%    karavan
14,33%    enoprostorec
14,99%    limuzina
10,40%    hatchback
4,17%    kupe
2,12%    poltovornjak
1,98%    kabriolet

Najbolj iskan model ostaja Volkswagnov golf

Med petimi najbolj priljubljenimi avtomobili glede na iskanje v ponudbi rabljenih so se razvrstili naslednji modeli: Zanesljivo se na prvem mestu drži volkswagen golf, ki ima veliko prednost pred vsemi ostalimi. Na drugem mestu je prav tako Volkswagen, in sicer z modelom passat. Sledita izredno priljubljena rabljena avtomobila BMW serije 3 in Audi A4. Najbolj iskan predstavnik rabljenih športnih terencev je volkswagen tiguan na dvanajstem mestu.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Golf TDI avtomatik Rabljeni turbodizli Avto Rabljeni turbodizli: TDI, HDI, poznate razlike?

"Glede na proizvajalce avtomobilov se z občutno prednostjo največ iščejo avtomobili znamke Volkswagen, sledita dva, ki sta zelo izenačena, oba pa sodita med prestižne znamke. Govorimo o avtomobilih BMW in Audi. Tudi na četrtem mestu je Mercedes, na petem pa Renault. Prvih deset najbolj zanimivih znamk med rabljenimi avtomobili sestavljajo (po vrstnem redu glede na število ogledov) še Škoda, Citroen, Ford, Peugeot in Opel," pravijo pri Doberavto.

Najbolj pogosto iskani stanejo manj kot 5.000 evrov

Na DoberAvto.si, kjer najdete veliko izbiro zanimivih avtomobilov in dobre rabljene avtomobile sistem avtomatsko poišče ter izpostavi z značko »Preverjeno« je bilo največ ogledov avtomobilov do 5.000 evrov. Le odstotek in pol manj je bilo ogledov avtomobilov s ceno med 5.000 in 10.000 evrov vrednosti. To pa pomeni, da so cenejši avtomobili najbolj zanimivi, saj skupaj dosegajo malenkost pod 40 % vseh, ki so iskali rabljene avte. "V letu 2022 se je tudi zaradi splošnega dviga cen rabljenih avtomobilov prednost sicer nekoliko zmanjšala in so avtomobili, ki stanejo do 10.000 evrov, postali dosti bolj zanimivi. Presenetljivo se je veliko več kot pred pol leta dogajalo z avtomobili do 15.000 evrov. Enako kot prej pa zanimanje močno upade, ko prodajalec zahteva nad 20.0000 evrov za avto," odgovarjajo pri spletnem portalu.

Rabljeni avtomobili na Doberavto.si | Avtor: Doberavto Doberavto

Renault scenic xmod Našli smo jih Avto Katerega družinskega enoprostorca lahko kupite za 10.000 evrov?

Zanimanje po rabljenih glede na starost avtomobila je bil v drugi polovic leta 2022 drugačen kot v prvi polovici leta. Močno se je povečalo zanimanje za mlajše avtomobile, konkretno od letnika 2018 do 2022. Zanimivo je tudi, da so deleži zelo enakomerno porazdeljeni. "Kot primer lahko navedemo, da so največji delež zanimanja za rabljene avtomobile v prvega pol leta predstavljali avtomobili med tremi in štirimi leti starosti, danes pa je to zelo enakomerno razporejeno. V zadnjega pol leta je tako najbolj je zraslo zanimanje za avtomobile z letnico prve registracije v letu 2022," zaključujejo na Doberavto.

Komentarjev 5
  • Grof 11:43 07.januar 2023.

    G.P. Za poplačilo oslarij, ki jih pišeš po naročilu, si bil za plačilo krvavico Ave z zeljem in ocena, od 1 do 5

  • Avatar NickMason
    NickMason 10:38 07.januar 2023.

    Dokler je izbira kupim Renault,če ne je pa tudi bicikel dober.