Avto > Iz druge roke
1280 ogledov

Vam lahko očala pomagajo pri nočni vožnji?

očala, nočna vožnja Zeiss
Med oglasi za vozniške pripomočke ste gotovo že naleteli na očala za nočno vožnjo, ki naj bi voznikom olajšala razgled v slabih razmerah. Ali res pomagajo ali ne?

Tistim, ki vozijo ponoči, se pogosto dogaja, da jih zaslepijo žarometi nasproti vozečega avtomobila. Naj gre za led ali ksenonske luči ali pa zgolj slabo nastavljene halogenke, je lahko njihovo bleščanje zelo moteče ali pa voznika celo za trenutek zaslepi. Kaj torej lahko storite, da bi učinke bleščanja vsaj omilili?

policijska kontrola Slovenija Tako policisti preverijo, če nosite leče

očala, nočna vožnja | Avtor: Zeiss Zeiss

Nekateri prisegajo na  tako imenovana »očala za nočno vožnjo«. Ne gre za vojaške naočnike za nočni vid, ki s pomočjo infrardeče svetlobe okrepijo sliko okolice, ampak za očala, ki so jih proizvajalci razvili prav zato, da bi zmanjšala bleščanje žarometov nasproti vozečega avtomobila.

Seat infradeča očala, razvoj uporabniškega vmesnika Avto Očala, ki inženirjem povedo, kam gledamo

Rumena barva je prava

Največkrat so to navadna očala s steklom , ki zaradi rumenega odtenka zmanjša moč bele svetlobe, ki potuje skozi njih. Nekatera očala za nočno vožnjo imajo polarizacijska stekla, ki dodatno zmanjšajo moteče odseve. Dodajanje barve beli svetlobi lahko očesu precej olajša spopadanje z močno svetlobo, rumeni odtenek pa ima to prednost, da moč bele svetlobe zmanjša ne da bi preveč spremenila splošni barvni spekter, ki ga oko zaznava ponoči.

očala, nočna vožnja | Avtor: Zeiss Zeiss

Uporaba rdečega, modrega, zelenega ali odtenka katerekoli druge barve bi bil bolj moteča za oko. Dodatek rumenega odtenka naj bi povečal tudi kontraste, torej naj bi oko laže med seboj ločevalo objekte ob cesti. Prodajalci torej zatrjujejo, da očala za nočno vožnjo zmanjšajo bleščanje in slabo vidljivost, in če ste jih kdaj že uporabili, hitro dobite občutek, da zadeva res deluje, predvsem v primeru, če so vaše oči bolj občutljive na svetlobo.

Avto Očala proti slabosti med vožnjo

Raje obiščite okulista

A znanstvenega dokaza za delovanje takšnih očal ni. Znanstveniki celo pravijo, da rumeni odtenek stekla, čeprav vam da občutek da bolje vidite, dejansko učinkuje na podoben način kot sončna očala, torej – čeprav ne v enaki meri – dejansko zmanjša vidljivost. Rumena stekla so bolj učinkovita v megli in podobnih svetlobnih pogojih.  

očala | Avtor: Rodenstock Rodenstock

In kaj lahko namesto nošnje takšnih očal storite, če ste občutljivi na bleščanje žarometov? Strokovnjaki svetujejo, da predvsem obiščite okulista. Morda potrebujete korekcijska očala, ki vam bodo gotovo pomagala, da boste bolje videli. Korekcijska očala so poleg tega običajno prevlečena z antirefleksnim slojem, ki bo precej učinkovito odpravil bleščanje.

Obstaja še bolj preprost ukrep. Bleščanje bo namreč precej omililo že očiščeno vetrobransko steklo, zato mu na vsake toliko časa posvetite trenutek svojega časa. To bo gotovo cenejše, verjetno pa tudi bolj učinkovito od nakupa očal za vožnjo ponoči.

očala Avto Policisti bodo začeli testirati voznike, kako dobro vidijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.