Slovenija
12564 ogledov

Tako policisti preverijo, če nosite leče

policijska kontrola PU Novo mesto
Policisti takoj vidijo, če nosite očala. Kako pa je z lečami?

V dobi računalnikov in drugih zaslonov je uporaba očal postala nekaj povsem običajnega. Če vas zasebno seveda nihče ne more prisiliti v to, da jih nosite, pa je vožnja z njimi obvezna za vse tiste, ki imate to zapisano tudi v vozniškem dovoljenju. V primeru, da očal ne nosite, vam policist lahko izda globo ali celo začasno odvzame vozniško dovoljenje. Policisti lahko enostavno ugotovijo, če očala nosite ali ne. Kako pa preverijo, ali nosite kontaktne leče?

kontaktne leče | Avtor: Profimedias Profimedias

Iz policije so nam odgovorili, da se policist običajno o uporabi leč pogovori z voznikom in mu pojasni razlog preverjanja.

''Nato da policist vozniku navodilo, naj pogleda predse. Policist pod kotom 90 stopinj pogleda v voznikovo oko in poskuša ugotoviti (videti) viden rob leče, ki je navadno svetlejši oziroma bolj lesketajoč od očesa oziroma rahlo sled krvi na beločnici, saj kontaktna leča suši in draži oko.''

Policisti so še sporočili, da je pri preverjanju pomembna ustrezna svetloba, ki jo je možno zagotoviti z ročno svetilko. Navedeno povečevanje svetlobe pa je treba izvesti na primeren način, ki ni moteč za voznika oziroma udeleženca v prometu.

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:47 06.november 2018.

    daš mu nekaj za prebrat in to je to

  • Ivo 20:00 05.november 2018.

    Na ta način mi je v oči svetil z reflektorjem že pred 5imi, 6imi leti. Kaj to je novost ali kako?

  • Perkmandlc 17:20 05.november 2018.

    O pa ja. A zdaj bodo Policaji kar tako NA OKO ugotavljali kdo nosi leče, in kdo NE? Pa kaj ste normalni? Za pogled v OKO so STROKOVNJAKI, ki so dolga leta hodili v šole, ne pa da bo to ...prikaži več kontroliral POLICAJ, ki je naredil nekaj mesečni TEČAJ. Pa dajte LJUDJE, naj se vsak ukvarja s tistim, za KAR JE USPOSOBLJEN, ne pa kar NEKAJ NA PAMET. L. P.