Avto > Iz druge roke
19324 ogledov

Darilo države za lastnike mlajših vozil!

Prometno dovoljenje Gregor Prebil
Vlada je lastnikom vozil precej poenostavila postopek.

Z Ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi minister Jernej Vrtovec, so sporočili, da bo po novem podaljšanje veljavnosti prometnih dovoljenj mogoča tudi prek spleta. 

"Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo od 8. aprila 2020 omogoča spletno podaljšanja prometnega dovoljenja na portalu eUprava. Za podaljšanje je potrebna uporaba digitalnega potrdila, zato storitev lahko koristijo samo tisti, ki imajo že nameščeno delujoče digitalno potrdilo za uporabo portala E- uprava. Omenjena prometna dovoljenja v skladu z odlokom sicer v vsakem veljajo do 16. maja 2020, zato je elektronsko podaljšanje dovoljenj poljubno," sporočajo z ministrstva.

Novost bodo lahko izkoristili lastniki, ki za podaljšanje prometnega dovoljenja glede na starost vozila tisto leto niso zavezani tehničnemu pregledu (sistem 4+2+2+1)

Na ministrstvu so za Žurnal24 potrdili, da bo ukrep ostal v veljavi tudi po koncu epidemije, saj je del strategije o digitalizaciji postopkov med državo in državljani. 

Postopno vnovično opravljanje storitev

Trenutno sicer v okviru ukrepov proti velja Odlok o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji. Trenutno tako velja, da je do 16. 4. 2020 prepovedano izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil v Republiki Sloveniji.

Registrska tablica Avto Obeta se ponovni zagon registracij avtomobilov

Posledično je to prav tako onemogočilo postopke podaljševanja veljavnosti prometnega dovoljenja, tudi v tistih primerih, kjer tehnični pregledi niso potrebni, pojasnjujejo na ministrstvu. Ministrstvo je sicer v ponedeljek sporočilo, da v nujnih primerih omogoča prve registracije tovornih vozil, v teku pa so tudi prizadevanja, da bi bil čimprej začeli izvajati tudi registracijske postopke ostalih vozil, ob spoštovanju vseh navodil za  omejitev širjenja koronavirusa.

Komentarjev 5
  • Ivo 17:30 08.april 2020.

    Zakaj ne bi delali tehnični pregledi?? Večina jih ima stekla za zaščito kot v lekarni in stik je kvečjemu ena na ena!

  • maresem 16:31 08.april 2020.

    Pametna poteza, če bo res realizirana.