Avto
4208 ogledov

Uradno: Razkrit najnovejši golf

VW golf
1/18
Volkswagen
Volkswagen je ob petdesetletnici volkswagnu golfu, svoji legendi v spodnjem srednjem razredu, namenil obsežno osvežitev. Pravijo, da je po novem še bolj atraktiven, inteligenten in učinkovit.

Volkswagen golf je dolga leta veljal za najbolje prodajan avtomobil v Evropi, vendar je moral v zadnjem letu lovoriko prepustiti tesli model Y. Kljub temu je še vedno eden najbolj pomembnih evropskih avtomobilov in pri Volkswagnu so to pokazali s tem, ko so ga korenito prenovili.

VW golf | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Ko je bil pred petdesetimi leti prvič predstavljen, se je Volkswagen z njim povsem oddaljil od svojih dotedanjih modelov, ki so v glavnem izhajali iz hrošča, in takoj postal uspešnica, ki je utemeljila v Evropi za dolga leta najbolj uspešni "golfov razred" in ostala tudi njegov ključni avtomobil. Danes mu sicer za vrat diha električni volkswagen ID.3, ampak to očitno ne pomeni, da je golf vrgel puško v koruzo.

Več moči in dosega

Pri Volkswagnu so mu s prenovo izboljšali predvsem zmogljivosti. Ikonični športnik golf GTI bo po novem razpolagal z močjo 195 kilovatov (265 'konjev'), kar je 11 kilovatov več kot doslej, močnejša različica 1,5-litrskega motorja TSI pa bo tudi pridobila 10 kilovatov prirastka pri moči na 150 kilovatov (204 'konjev'). Osveženi golf bo sicer imel v začetku devet motornih različic z razponom moči med 85 in 195 kilovati. Najmočnejši med različicami z motorji z notranjim zgorevanjem bo seveda golf GTI, ki pa ga bo pozneje s prestola izpodrinil novi golf R.

VW golf | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Poleg kombilimuzine bo še naprej na voljo tudi karavan, ki pa ne bo več imel možnosti vgradnje dveh priključno hibridnih pogonski sklopov. Kombilimuzina pa bo še naprej na voljo z obema, kot golf eHybrid z močjo 150 kilovatov ali golf GTE z močjo 200 kilovatov. Oba priključno hibridna pogonska sklopa sta bila sicer precej izboljšana.

Baterija po novem razpolaga s kapaciteto 19,7 kilovatne ure, kar je skoraj dvakrat toliko kot doslej, zato bo omogočala električni doseg do 100 kilometrov. Poleg tega je pomembno, da so inženirji izboljšali tudi hitrosti polnjenja baterij. Medtem, ko je bilo doslej polnjenje z izmeničnim tokom možno le do moči 3,6 kilovata, bo po novem največja možna moč AC polnjenja 11 kilovatov, na hitrih polnilnicah pa je možno polnjenje z izmeničnim tokom do moči 50 kilovatov. Izboljšan je tudi bencinski motor 1,5 TSI, ki je pridobil turbinski polnilnik z variabilno geometrijo turbine. Priključno hibridnima golfoma naj bi ta kombinacija omogočala do 1.000 kilometrov dosega.

VW golf | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Novi infotainment

Do sprememb je prišlo tudi v potniški kabini, kjer je golf dobil novi infozabavni sistem, ki je utemeljen na četrti generaciji modularnega infotainmenta MIB4, ki ga sicer že uporabljajo Volkswagnovi novejši modeli. Lastniki prenovljenega golfa si lahko obetajo, da bo novi infozabavni sistem, ki operativno precej posnema pametne telefone, deloval veliko bolje kot dosedanji. Na voljo bosta dva za dotik občutljiva zaslona z diagonalama 10,4 in 12,9 palcev. Aplikacija na telefonu bo med drugim omogočala tudi parkiranje na daljavo.

Kar se tiče oblikovnih sprememb, so te zelo diskretne. Poleg preoblikovanih in močnejših žarometov s svetlobnim snopom, ki bo segal do razdalje 500 metrov in bo precej izboljšal vidljivost v slabih pogojih, je golf dobil tudi tridimenzionalne zadnje luči, ki lahko izvedejo tudi predstavo dobrodošlice in slovesa.

dezurni@styria-media.si

VW golf | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 2
  • Toma 17:02 24.januar 2024.

    Jekaj manj traktorju podoben?