Avto
196 ogledov

Izbori kot je Najboljši za volanom izboljšujejo varnost na cestah

AMZS mladi voznik leta 2022 AMZS/ Uroš Modlic
Avto-moto zveza Slovenije sedmo leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta.

Spletni test, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprt do vključno 26. marca 2023. Zmagovalka in zmagovalec se bosta oktobra pomerila še na evropskem tekmovanju mladih voznikov, ki ga bo pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC. 

Sedmi zaporedni izbor Najboljši za volanom bo potekal na že dobro znan način. Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si bo do vključno 26. marca 2023 odprt spletni test z vprašanji s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora, prek katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja. Ta bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale (12. in 13. aprila 2023) se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 11. maja 2023 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in deset polfinalistov. 

AMZS mladi voznik leta 2022 | Avtor: AMZS/ Uroš Modlic AMZS/ Uroš Modlic

Mednarodni izbor letos v Avstriji

Lani je na mednarodnem tekmovanju Best Young Driver pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA sodelovalo že devet evropskih avtomobilskih klubov. »Prepričan sem, da bo mednarodni izbor najboljšega mladega voznika po vzoru AMZS Najboljši za volanom tudi po Evropi še pridobival na veljavi in da se bo v prihodnjih letih število sodelujočih držav še povečevalo. Izjemno pa nas veseli tudi dejstvo, da so zmagovalci slovenskega izbora vseskozi med najboljšimi na evropski ravni, kar nedvomno kaže na zelo dobro znanje in vozniške sposobnosti slovenskih mladih voznic in voznikov«, je povedal Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije. 

Statistika je nazorna: delo z mladimi se obrestuje

AMZS v svojih analizah stanja prometne varnosti že nekaj let izpostavlja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. Logar je pojasnil: »Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za več kot dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada. Prepričani smo, da je tako pomembno zmanjšanje števila povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med mladimi vozniki, starimi med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti. Grafični prikaz podatkov nazorno prikazuje, da pri drugih starostnih skupinah – kljub bolj varnim avtomobilom in izboljšani cestni infrastrukturi, a brez sistematičnega dela z vozniki, napredka ni oziroma pri starostni skupini 65+ število povzročiteljev celo strmo narašča.« 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.