Avto
2840 ogledov

Jaguar velike upe polaga v SUV E-pace, ki bi lahko nastajal v Sloveniji

1/24
Jaguar
Jaguar je predstavil SUV e-pace, ki je manjši in cenejši od modela F-pace. Proizvajali ga bodo v Magnini tovarni v Gradcu, morda pa v prihodnosti tudi pri nas na Štajerskem, če bo država do konca izpeljala posel s kanadskim velikanom.

"E-pace bo cenejši od F-paca, zato bodo po njem posegali tako mlajši vozniki, kot starejši," je prepričan šef Jaguarjevega razvoja Ian Cullum, ki je dejal, da bodo prvi kupci novega suva prejeli že v začetku prihodnjega leta.

Pri Jaguarju verjamejo, da bo kar 80 odstotkov kupcev e-paca novih za njihovo znamko, tekmeci novega modela pa so BMW X1, audi Q3, mercedes-benz GLA in prihajajoči volvo XC40. Cena za E-paca v Evropi bo 34.950 evrov, za primerjavo F-Pace v Nemčiji stane 43.560 evrov.

V prvem fiskalnem letu po predstavitvi modela F-pace je bil slednji najbolje prodajan model znamke Jaguar. Prodali so jih 67.955, kar je 39 odstotkov vse prodaje premium proizvajalca vozil. Novi E-pace bodo proizvajali za vse globalne trge, razen za Kitajsko, nastajal pa bo v Magnini tovarni v Gradcu v Avstriji, kjer je Jaguar predčasno začel tudi s proizvodnjo svojega prvega električnega suva i-pace.

 | Avtor: Jaguar Jaguar

Proizvodnja tudi v Sloveniji? 

Pri Jaguarju so dejali, da so njihove tovarne v Veliki Britaniji polno zasedene, zato ga bodo morali proizvajati tudi še na Kitajskem, kjer proizvajajo podaljšano različico modela jaguar XF, pa range rover evoque in land rover discovery sport. Glede na obremenjenost tovarne v Gradcu pa si lahko po tihem obetamo, da bi malega Jaguarjevega suva v prihodnje izdelovali tudi v Sloveniji, če bo v Hočah kdaj stala tovarna avtomobilov, kot je napovedala slovenska vlada.

E-pace sicer v dolžino meri 4,34 metra, širok je 1,98 metra, visok 1,65 metra, medosna razdalja meri 2,68 metra. Prostornina prtljažnika je 480 litrov. Narejen je na platformi land rover discoveryja sport in ima lahko do 21-palčna kolesa.

"Izziv je bil narediti prostorno notranjost," je dejal Callum, ki je dejal, da so si zadnje vzmetenje izposodili iz jaguarjaa XE, medtem, ko so streha, pokrov motorja in prtljažnik izdelani iz aluminija, s čimer so privarčevali na teži.

 | Avtor: Jaguar Jaguar

Tudi s pogonom spredaj

V ponudbi bo tako s pogonom spredaj, kot s pogonom na vsa štiri kolesa. Prednji pogon bo na voljo le v različici z dvolitrskim dizelskim motorjem s 110 kilovatov moči (150 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, z omenjenim motorjem pa bo možno kombinirati tudi pogon 4x4.

Na izbiro bodo štirivaljni motorji, bencinski in dizelski, vključno z najzmogljivejšim 2,0-litrskim turbo bencinskim motorjem z 219 kilovatov moči (300 KM), ki obljublja pospešek od 0 do 100 km/h v 5,9 sekunde in največjo hitrost 243 km/h.

V ponudbi bo med drugim streha v kontrastni črni barvi, panoramska streha, velik 10,1-palčni zaslon, ki je serijski del Touch Pro večpredstavnostnega sistema, opcijsko bo na voljo tudi 12,3-palčni zaslon, ima še head-up zaslon in 4G Wi-Fi dostopna točka za internet, kot tudi vse najbolj napredni asistenčne sisteme, ki jih ponuja Jaguar.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:38 14.julij 2017.

    Proizvodnja tudi v Sloveniji? Mokre sanje Cerarjeve vlade .