Avto
19 ogledov

Junija odvzeli 274 vozniških, koliko ta konec tedna?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Policisti po vsej državi bodo v okviru akcije 0,0 šofer – trezna odločitev preverjali psihofizično stanje voznikov. En promil alkohola v krvi poveča tveganje za nesrečo za 25-krat.

V soboto se je začel jesenski del preventivne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev. Gre za dvodnevno akcijo, s katero želijo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu. V podobni akciji, ki so jo izvedli pred poletjem, so odkrili kar 413 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola.

Policisti bodo tako konec tedna poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, da bi s tem prispevali k zmanjšanju tvegane rabe alkohola in števila prometnih nesreč, pri katerih so prisotni alkohol, prepovedane droge in druge psihoaktivne snovi. Posebno pozornost bodo namenili tudi spoštovanju zakona o omejevanju porabe alkohola.

Vožnja pod vplivom alkohola v kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo in nepravilno stranjo oziroma napačno smerjo vožnje ima lahko za posledico prometno nesrečo. "To je še posebno nevarno, predvsem pa nesprejemljivo, če želimo preprečevati tveganja, ki obstajajo zaradi nespametnih odločitev posameznikov, ko v trenutku nepremišljenosti prevlada pogum namesto razum," opozarjajo gorenjski policisti.

Sposobnost se zmanjša že pri 0,2 promila

0,2  promila alkohola že zmanjša sposobnost opazovanja premikajočih se luči, kar v praksi pomeni, da ponoči voznik ni več sposoben pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti, ali vozila, ki ga dohiteva.

Pri 0,3 promila alkohola voznik ne more več pravilno oceniti razdalje, če tvegano prehiteva in vozi na  premajhni varnostni razdalji, možnost za povzročitev prometne nesreče pa se poveča za petkrat.

Pri 0,5 promila alkohola vozniki zamujajo pri spreminjanju smeri vožnje, vozijo z neprilagojeno  hitrostjo, težje zaznavajo luči in prometno signalizacijo. Močno se zmanjša tudi sposobnost hitrega  preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega in zmožnost pravočasnega odzivanja, saj je bistveno zmanjšana pozornost voznika. Zato je pot ustavljanja daljša.

Pri 1 promilu alkohola se voznik težko prilagaja hitrim svetlobnim spremembam, ne more več pravočasno dojemati situacij v prometu, kar je lahko usodno zlasti v križiščih, odzivi so prepozni in večinoma napačni. Na določene nevarnosti voznik sploh ne reagira več. Pot ustavljanja se še poveča, možnost udeležbe v prometni nesreči pa se v primerjavi s treznim voznikom poveča za kar 25-krat.

Največ nesreč ob koncu tedna

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi pred koncem delovnega tedna in ob koncih tedna. "V petkih so policisti obravnavali 17 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, v sobotah je bilo takih nesreč že 30, v nedeljah pa 23," razkrivajo statistiko gorenjski policisti. "Odrejenih je bilo več kot 20.000 preizkusov alkoholiziranosti in 90 strokovnih pregledov. Ugotovljenih je bilo 918 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola, 14 kršitev zaradi vožnje vozila pod vplivom prepovedanih drog, zdravil in psihoaktivnih snovi, v 16 primerih pa so vozniki preizkus ali strokovni pregled odklonili."  Pri kar 129 voznikih, ki so jih ustavili gorenjski policisti, je bila stopnja alkoholiziranosti večja od 1,5 promila alkohola.

Vsak deseti nesrečo povzročil pijan

Kot navajajo na Generalni policijski upravi, so samo alkoholizirani vozniki v prvih devetih mesecih letošnjega leta povzročili 1180 prometnih nesreč, kar predstavlja 10 odstotkov od vseh povzročiteljev. V tem obdobju se je zgodilo 84 prometnih nesreč s smrtnim izidom, od tega je bil v 20 nesrečah povzročitelj pod vplivom alkohola.

Komentarjev 4
  • privat 14:15 21.oktober 2013.

    prvo nas naučijo piti,potem spodbujajo piteje alkohola ,nato te prisilijo da piješ...na zadnje te nečloveško kaznujejo ker piješ!!

  • ljimonad 15:55 19.oktober 2013.

    in naredli bodo racije ob 22 uri, ter ujeli dva pijančka, in kopico tistih ki so popili pivo ali kozarec vina, kar je dovoljeno. se bodo pa hvalili kolikor so jih ujeli pod vplivom alkohola, čeprav tem z pivom ali ...prikaži več kozarcem vina ne morjo nič. ko pa bodo proti jutru na cesti res pijani vozniki, ki so še kako nevarni, pa bodo naši vrli policajčki lepo ajčkali in počivali misleč kako veliko delo so opravili.

  • allstarr111 10:19 19.oktober 2013.

    Ma niti za to niso dobri, čim vidijo kak velik črn avto ga niti ustavit ne upajo, ker je lahko notri mafijec ali politik, lahko celo OBA hkrati :) Potem se znašajo nad ubogo rajo ki je iz obupa spila ...prikaži veča dva pira več kot bi po njihovem kahko. Po pa pri tem zelo uspešni in delajo z veliko vnemo, pač manjvrednostni kompleks, ker drugje ne upajo se pravljajo na šibkejše od sebe, tako stvari smo videli v vrtcu, osnovni šoli ipd. tipično obnašanje za POLICAJE in BARABE, oboji delajo ISTO, pa reč da ni res !!!!!