Avto
16 ogledov

Kaj boste storili, da boste varno prišli domov?

Varnostni pas Shutterstock
Morda gole številke res statistično govorijo v prid izboljšanju prometne varnosti pri nas, a skrb vzbujajoče je povečanje deleža najhujših nesreč, v katere so udeleženi najšibkejši udeleženci v prometu.

Kot je sporočila policija, je bilo stanje prometne varnosti na slovenskih cestah v prvih osmih mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani boljše. 

A septembra se je stanje spet poslabšalo, saj so umrli štirje udeleženci več kot v istem mesecu lani. Prejšnji teden je tako na naših cestah ugasnilo kar sedem življenj, kar je eden od najbolj črnih tednov zadnjih let.

Policija opozarja, da so pred nami jesenski in zimski meseci, ki prinašajo krajše dneve in slabše vremenske pogoje, s tem pa tudi slabšo vidljivosti in vozne razmere. Zato policisti opozarjajo na previdno in strpno vožnjo ter dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov.

Če vas drugi ne vidijo, ste odgovorni tudi sami!

Predvsem je bilo v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani več umrlih pešcev in kolesarjev. "Glede na prihajajoči čas, ko bodo dnevi krajši, vremenske razmere pa manj ugodne (megla, dež, sneg), je pričakovati dodatno poslabšanje prometne varnosti med šibkejšimi udeleženci cestnega prometa, saj bodo ti manj vidni in jih bodo vozniki motornih vozil težje opazili."

Policija zato opozarja, naj pešci in kolesarji (pa tudi motoristi) ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike ...).

Komentarjev 1