Avto
9917 ogledov

Kaj se bo zaradi novega standarda zgodilo s starimi otroškimi sedeži?

Hyundai ix35 Žurnal24 main
Trenutno sta veljavna dva standarda testiranja varnosti otroških sedežev: novejši z oznako ECE R129 in starejši ECE R 44/04. Kljub novemu standardu testiranja varnosti otroških sedežev ni treba menjati, je potrdil Bojan Oblak iz agencije za varnost v prometu.

Novejši standard je v veljavi od leta 2013 in velja na območju celotne Evropske unije, je pojasnil Oblak. Kljub menjavi standarda, staršem ni potrebno zamenjati sedežev, ki jih uporabljajo. "Uporabljate lahko tudi sedeže s še starejšim standardom, vendar ti niso več v prodaji," je povedal Oblak.

"V naslednjih letih bo na tržišču vse več sedežev, ki bodo ustrezali novemu standardu," je razložil. Po njegovi oceni se bodo sedeži, ki ustrezajo starejšemu standardu, izdelovali vse do leta 2018. Šele sedaj pa so se začeli na trgu pojavljati sedeži, ki ustrezajo temu standardu, pojasnjuje trenutno veliko zanimanje za omenjeni standard.

Novejši standard uvaja spremembe pri testiranju varnosti le za sedeže za otroke, manjše od 105 centimetrov. Tako ne prinaša sprememb pri uporabi jahača.

Stari glede na težo, novi glede na višino

Po starejšem standardu so bili sedeži razdeljeni v skupine glede na težo otroka, novejši standard pa uvaja delitev sedežev v skupine glede na višino otroka. Tako bodo starši lažje presodili, kdaj otroka premestiti v večji sedež.

Novejši standard uvaja sedeže, v katerih bodo starši otroka vozili v nasprotni smeri vožnje do 15. meseca starosti.

Novejše sedeže bodo uporabniki lahko namestili v avtomobil le s sistemom Isofix, ki zmanjša pogostost napak pri pritrditvi sedeža v avtomobil. "Oznaka i-Size je del novejšega standarda R129. Ta predpisuje, da je sedež v avtu nameščen s sistemom Isofix. To pomeni, da je nameščen s stabilnimi točkami in ima tudi nogo za dodatno oporno točko," je povedal Oblak.

Spremembe pri standardu testiranja varnosti za jahače lahko pričakujemo do konca leta 2016, ocenjuje Oblak. "Dovoljen je tudi samo spodnji del sedeža, priporočamo pa ga skupaj z zgornjim, ki otroka bolj varuje," je pojasnil. "Z novim standardom bo verjetno samo spodnji del sedeža dovoljen za otroke večje od 125 centimetrov," meni.

"Ni tako zelo pomembno, kateri sedež kupite, ampak da sedež uporabljate pri vsaki vožnji, da je pravilno pritrjen v avtomobilu in da imate otroka pravilno pripetega," je še opozoril Oblak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.