Avto
1492 ogledov

Kaj vse so sposobni petični proizvajalci narediti za 1 km/h

Bentley bentayga speed
1/12
Bentley
0,5 kilometra na uro. Da, tako na nož se gredo v prestižnem boju za najhitrejšega serijskega suva na svetu.

Pri Bentleyju se te dni trkajo po prsih. Na skorajšnjem avtosalonu v Ženevi bodo pokazali model bentayga speed, ki je po njihovih trditvah najhitrejši serijski avto na svetu, saj dosega najvišjo hitrost kar 306 km/h. Podatek, ki je hudo pretresel srenjo petičnih kupcev, ki želijo sedeti visoko in biti hitri. Doslej najhitrejši suv na svetu je bil namreč ... le en kilometer počasnejši. To je model lamborghini urus z uradno izmerjeno najvišjo hitrostjo 305 km/h.

Lamborghini urus Urus Avto Lamborghini urus, najbolj poseben avto zadnjega časa

Najmočnejša dosedanja bentayga je dosegala hitrost 301 km/h. Kaj vse so morali pri bentaygi spremeniti, da so našli še tistih 5 km/h in osvojili petični naslov, ne bomo nikoli izvedeli, ena od sestavin recepta pa je gotovo vgrajeni W12 motor s šestimi litri prostrornine, ki so ga dodatno obdelali in prilagodili elektroniko, tako da namesto 447 kW (608 KM) prenaša na vsa štiri kolesa 467 kW (635 KM). 

Pri Lamborghiniju se lahko tolažijo, da je njihov urus še vedno močnejši in hitrejši med pospeševanjem, saj ga njegov V8 s 478 kW (650 KM) požene do 100 km/h že po 3,6 sekunde, medtem ko bentayga za isti dosežek potrebuje "kar" 0,3 sekunde več. 

Bentley bentayga speed | Avtor: Bentley Bentley

Bentayga speed ima seveda kot top model Beentleyja še številne druge nove pritikline, po katerih dodatno izstopa pred petzvezdničnim hotelom. Še več je napredne dodatne opreme, podvozje je nekoliko trše, poglobili so zvok in dodali keramične zavore. Tudi cena je še bolj posebna, saj naj bi po poročanju Autocarja narasla za kakih 25 tisoč evrov na 190 tisoč evrov podlage (brez davščin).

Le kakšen oziroma bolj povedano "kolikšen" bo odgovor iz Lamborghinija, ki ima mimogrede istega krovnega lastnika kot Bentley - koncern Volkswagen?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • mph 12:14 16.februar 2019.

    Če ne bi obstajali "petičneži" vseh možnih vrst, bi lahko danes vsi ljudje živeli človeka dostojno življenje.

Sorodne novice