Avto
87 ogledov

Kajenje v avtu? Dokaz, zakaj raje ne.

Kajenje v avtu Shutterstock
Zaradi kajenja onesnaženost zraka v avtomobilu presega vse varne meje, tudi če ob tem uporabljate klimatsko napravo in odpirate okna.

Škotski znanstveniki so s posebno napravo, ki so jo namestili na zadnji sedež avtomobila, analizirali kakovost zraka v avtomobilih kadilcev. Vozniki so z avtomobili tako opravljali nekajminutne in tudi uro trajajoče poti. Skupno so merili kakovost zraka med 85 potovanji, v 49 primerih pa so vozniki med vožnjo kadili, in sicer do štiri cigarete.

V teh primerih je v zakajeni potniški kabini delež delcev v zraku dosegal povprečje kar 85 mikrogramov na kubični meter zraka, kar več kot trikrat presega mejo 25 mikrogramov, kolikor je po merilih Svetovne zdravstvene organizacije še normalno za zadrževanje v notranjih prostorih. Tudi če je voznik pokadil le eno cigareto in imel pri tem odprta okna, je raven delcev v določenem delu poti še vedno presegala to mejo. Na drugi strani je bilo povprečje med 36 potovanji brez prižgane cigarete le sedem mikrogramov na kubični meter zraka, poroča BBC.

Največje žrtve otroci

Strokovnjaki ob rezultatih izpostavljajo škodljivost kajenja za zdravje preostalih potnikov v avtomobilu, zlasti otrok. Tako naj bi pasivno kajenje samo v Veliki Britaniji na leto povzročalo kar 20 tisoč primerov vnetja respiratornih organov, 200 primerov bakterijskega meningitisa in 40 nenadnih smrti otrok.

Zagovorniki kampanje za popolno prepoved kajenja v avtomobilih v Veliki Britaniji to raziskavo že jemljejo kot eno od orožij za spremembo zakonodaje. Na drugi strani skupine za varstvo pravic kadilcev opozarjajo, da bi bila popolna prepoved pod pretvezo varovanja otrok nesmiselna, saj po neki domači raziskavi že zdaj 84 odstotkov kadilcev ne kadi v avtomobilih, v katerih prevažajo otroke, pri preostalih pa je ob navzočnosti otrok potrebnega le nekaj več "zdravega razuma".

Komentarjev 1
  • westal 18:27 26.oktober 2012.

    Kajenje v avtomobilu bi morali prepovedati kot tudi telefoniranje.